Medicul Adrian Streinu-Cercel: „Al doilea val al pandemiei va veni oricum” / „Potrivit studiilor dacă relaxăm cu un cuantum de 30% mai întindem epidemia cu înca 140 de zile”

Medicul Adrian Streinu-Cercel: Al doilea val al pandemiei va veni oricum / Potrivit studiilor dacă relaxăm cu un cuantum de 30% mai întindem epidemia cu înca 140 de zile
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Medicul Adrian Streinu-Cercel s-a declarat sceptic cu privire la faptul că România va scăpa de pandemia de COVID-19 până în această vară așa cum se arată în unele studii statistice. De asemenea, acesta a precizat că România se află în continuare pe pantă ascendentă și că urmează o perioadă critică după perioada de 1,2 și 3 mai.

„Constat cu surprindere cămulți se grăbesc săne spunăcând va fi sfârșitul pe teritoriul României și fac estimări de tip pandemic. Aceste date nu pot fi făcute de pe o zi pe alta. Trebuie săreprezinte un cumul de date foarte bine culese și înregistrate. Vreau săspun cănoi în România suntem pe panta ascendentăși urmeazăcâteva zile de foc, daca e vreamea palcuta va exista o tendințădin partea populației în zilele de 1,2 și 3 mai săiasădin case, e o zanăpericuloasăîn acest moment”,a declarat Streinu Cercel, pentru Digi24.

Acesta a precizat că nu s-a terminat perioada de incubație pentru cei care nu au respectat restricții de Paște. Pentru a ajunge la un posibil vârf al pandemiei, Streinu Cercel a precizat cătrebuie săașteptăm zilele libere de 1 mai și încădouăsăptămâni, „deci ne ducem spre 15 mai”.

„Datorităcetățenilor, România este într-o situație favorabilăcu țări din jurul nostru. Nu trebuie săuităm numarul de decese din Italia sauMarea Britanie. Microorganismele învațăobiceiurile proaste de la oameni, noi le oferim instrumente sa ne loveasca. Ne batem joc de natură”, a mai declarat Streinu Cercel.

Acesta a subliniat că „nu e de joacăcu relaxarea”, anunțată de autorități.

„Sunt foarte multe scenarii și în spate au calcule matematice. Potrivit studiilor dacărelaxăm cu un cuantum de 30% mai întindem epidemia cu înca 140 de zile. Ne aflăm la o rata de transmitere de la 1,2- la 1,8. Rata va creste”, a declarat medicul Streinu Cercel.

Acesta a precizat că dacăvrem săamanam un varf doi, „pentru căel va veni oricum”, trebuie sa menținem măsurile de distanțare socialăși măsurile de igienă.

Streinu Cercel a atras atenția că este foarte importantă purtarea măștilor.

„Aerosolii plutesc în aer la o distanta de 0,7 m pana la 1,5 m. Exact în zona feței. S-a demonstrat căaerosolii reprezintăprincipala modalitate de transmitere”,a explicat medicul Streinu Cercel.

„Măștile chirurgicale sunt utile. Numai să fie găsite în număr corespunzător și să fie purtată să acopere și nasul și gura”, a mai precizat Streinu Cercel. Acesta a mai precizat că este foarte probabil ca școlile să se deschidă în toamnă, undeva mai spre 15 septembrie.

Medicul Streinu Cercel a contrazis studiile care prezic faptul că România va depăși pandemia pe 20 august.

„E vorba despre un studiu. Este de la Universitatea din Singapore. Când se va termina COVID-19 pe date? Dau o evaluare, iar pentru România – m-am uitat și eu – spun data de 20 august”, a spus Adrian Streinu-Cercel la Digi 24. „Este o eroare”, în opinia lui Streinu-Cercel. „Pur și simplu sunt niște date”, a adăugat el.

Potrivit unui nou studiu, România ar urma să depășească pandemia până la sfârșitul lunii mai

Noi date statistice indică faptul că majoritatea statelor afectate de COVID-19 ar urma să scape în cea mai mare parte de criza generată de pandemie până la sfârșitul lunii mai. Însuși, președintele Franței Emmanuel Macron și guvernul Franței se bazează pe aceste date în vederea pregătirii măsurilor de relaxare.

Specialiștii estimează că România ar urma să scape în proporție de 97% de pandemia de COVID-19 la sfârșitul lunii mai și complet la sfârșitul lui august, conform unui model matematic ce vizează date privind evoluția zilnică a cazurilor de coronavirus. Modelul SIR (susceptibil-infectat-recuperat) permite potrivit portalului ddi.sutd.edu estimarea curbelor ciclului de viață a pandemiei și prezice când pandemia s-ar putea termina în țările afectate.