Medicul Radu Țincu: Întrebarea este cât ținem deschis anul școlar. Dacă nu vom implementa măsurile sanitare cum trebuie, probabil că în câteva săptămâni vom închide, rând pe rând, toate școlile (VIDEO)

Medicul Radu Țincu: Întrebarea este cât ținem deschis anul școlar. Dacă nu vom implementa măsurile sanitare cum trebuie, probabil că în câteva săptămâni vom închide, rând pe rând, toate școlile (VIDEO)

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, este de părere că întrebarea pertinentă în acest moment nu este când începe anul școlar, ci cât anume va rămâne deschis. Într-o intervenție în cadrul emisiunii „Se întâmplă acum”, Radu Țincu a atras atenția asupra faptului că dacă regulile sanitare nu vor fi respectate, în următoarea perioadă, școlile ar putea ajunge să fie închise, rând pe rând, din cauza înmulțirii infecțiilor cu noul coronavirus.

Radu Țincu: Acum o să avem să ne asumăm sistemul de învățământ și să defilăm cu el așacum este

„Anul școlar, așa cum va începe, va avea mari probleme, dar știm că anul școlar trebuie să înceapă pentru că efectul negativ pe care îl are asupra copiilor această școală online a fost publicat de foarte multe organizații internaționale. Faptul că nu o să avem sport, nu o să avem muzică… sunt domenii care, în primul rând, ne țin sănătoși, ne stimulează creativitatea… La începutul acestei pandemii a treebuit să se asumăm sistemul de sănătate publică și să defilăm cu el așa cum este, acum o să avem să ne asumăm sistemul de învățământ și să defilăm cu el așa cum este”, a declarat Radu Țincu.

Țincu: Întrebarea pertinentă este cât ținem deschis anul școlar

Totodată, medicul a vorbit despre declajul dintre școlile din mediul rural și cele din marile orașe ale țării.

”Trebuie să avem foarte mare atenție pentru această toamnă, pentru că începe anul școlar. Multă lume s-a întrebat când începe anul școlar, întrebarea pertinentă cred că este cât îl ținem deschis. Asta ar trebui să ne preocupe pentru că dacă nu vom implementa măsurile sanitare cum trebuie, dacă nu vom respecta cu responsabilitate toate aceste lucruri, probabil că, în decurs de două-trei săptămâni, vom închide rând pe rând, toate școlile și vom ajunge în situația unui învățământ exclusiv online. Aici este marea preocupare. Iar în această țară sunt cele două extreme: fie școlile din mediul rural care nu au infrastructura necesară, nu au apă curentă, nu au toalete, nu au încălzire, și, la polul opus, sunt școlile din marile aglomerări urbane unde există suprapopulare de elevi pentru că construcția de unități de învățământ nu a ținut cont de evoluția demografică a societății”, a mai spus Radu Țincu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ministerul Educației a anunțat cum vor începe școlile

Potrivit datelor publicate vineri de Ministerul Educației, 12.610 de unități de învățământ din România vor începe anul școlar 2020 – 2021 în scenariul 1, 4.892 în scenariul 2, în scenariul 3 se încadrează 238 de școli, în timp ce 7 școli vor începe anul în scenarii mixte

Scenariul 1 presupune participarea zilnică (faţă în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară.

Scenariul 2 implică participarea zilnică (faţă în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, respectiv revenirea parţială (prin rotaţie de una – două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.

Al treilea scenariu participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi/ lecţii online.

Scenariul mixt se aplică în cazul unităților de învățământ care se află încă în curs de reabilitare sau und eexistă cazuri medicale particulare la clasă, astfel încât se impune învăţământul online.

Ultima oră
18:06 - Nicușor Dan: Nu avem noul preț cu care ne va vinde ELCEN gigcaloria. Nu suntem în constrângeri financiare să nu putem mări subvenția; o problemă ar putea veni din contractul cu Comisia Europeană (VIDEO)
17:48 - Gina Pistol, către Smiley: „Mă laşi să mă întorc la Asia Express?”. Răspunsul uimitor pe care i l-a dat artistul
17:48 - Echinocțiul de toamnă 2021. Cum vor fi afectate zodiile și la ce trebuie să fie foarte atente când iau decizii
17:48 - Începe Festivalului Strada de C`Arte în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice. Lista evenimentelor anunțate de BCU
17:35 - Nicușor Dan: Pe ceea ce înseamnă paturi de spital în București nu există o presiune în acest moment. Ne dorim cu toții ca această creștere să nu fie explozivă în continuare (VIDEO)
17:34 - Marcel Ciolacu: „După decizia CCR, dacă nu există conflict, imediat PSD va vota moțiunea de cenzură. Dacă există conflict, PSD va depune imediat moțiune de cenzură”
17:27 - Raluca Turcan, despre salariul minim: Solicitarea de majorare se încadrează între 8% și 12%. Creșterea va fi consistentă inclusiv pe partea de salariu net
17:17 - Accident feroviar în Timiș: Mecanicul unui tren şi şoferul unui camion, transportaţi la spital, în urma unei coliziuni
17:13 - Maria Buză a dat Capitala pe viața la țară: „Să fie un an de când m-am mutat. Sunt cea mai fericită”
17:01 - Legea asistenței sociale s-ar putea schimba. Ce trebuie să știe românii care primesc ajutor de la stat