Medicul Virgil Musta: „Recomandarea mea este să mergeți la vot” / Recomandări pentru siguranța în timpul alegerilor

Medicul Virgil Musta: „Recomandarea mea este să mergeți la vot” / Recomandări pentru siguranța în timpul alegerilor
Foto: Facebook

Dr. Virgil Musta, șeful clinicii de Boli Infecțioase 2, din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, a făcut un apel către cetățeni pe Facebook, îndemnându-i să meargă la vot, însă într-un mod responsabil, respectând regulile în vigoare.

Medicul Virgil Musta îndeamnă oamenii să meargă la vot

„Duminică este un alt moment important pentru noi toți, un moment de responsabilitate (eu așa l-am considerat întotdeauna) prin care contribuim la direcția pe care ne dorim să meargă lucrurile în localitățile noastre în următorii 4 ani.

De aceea, recomandarea mea estesă mergeți la vot, pentru că ține de fiecare dintre noi să ne implicăm activ, nu doar să comentăm de pe margine, iar tot ce ține de comunitatea noastră, ne privește direct pe fiecare.

Nu pot însă să nu leg responsabilitatea votului de responsabilitatea respectării măsurilor de prevenție despre care am tot vorbit, în special purtarea măștii, spălatul pe mâini și păstrarea distanței minime.

Autoritățile vor stabili măsurile concrete la fața locului, iar dacă și noi respectăm cele de mai jos, prezența la vot nu va reprezenta un risc de contaminare”, a precizat specialistul pe internet.

Recomandările medicului pentru siguranța în timpul alegerilor

  • pe drumul spre secție sau la întoarcere, dacă ne întâlnim cu cunoștințe și vrem să stăm de vorbă, să o facem de preferat în spații deschise și să păstrăm distanța de 2 metri, iar dacă suntem în spații închise, să purtăm corect și masca (să acopere și gura și nasul)
  • nu e cazul să vă dați mâna când vă salutați, scăpăm noi de covid și o să revenim și la acest obicei, pentru că avem nevoie de conexiune între noi, dar până atunci putem găsi alte metode de a crea această legătură umană, fără neapărat să ne strângem mâinile (românii sunt creativi)
  • când ajugeți la secția de votare, evitați aglomerația, aveți răbdare să stați la coadă, respectând distanța și purtând masca
  • respectați indicațiile autorităților de la fața locului referitoare la dezinfectarea mâinilor și atingerea obiectelor
  • când vă lăsați în jos masca să vă identifice, faceți acest lucru cu ajutorul elasticelor de pe margine, fără să vă atingeți fața cu mâna
  • dacă folosiți mănuși, aruncați-le la coșul de gunoi după ce ieșiți din sală
  • puteți veni cu pixul de acasă
  • la ieșirea din secție dezinfectați din nou mâinile
  • Riscul de contaminare prin intermediul suprafețelor este mult mai mic și poate scădea spre zero la vot (datorită unei cantități mici de virus și a acțiunilor de dezinfectare a suprafețelor de acolo) față de riscul de contaminare pe cale aeriană, motiv pentru care masca și distanța sunt foarte importante.

Virgil Musta: Riscul de infectare în magazin este mai mare decât la secția de vot

De asemenea, medicul este de părere că persoanele care merg duminică la vot se expun unui risc de infectare mai mic decât în cazul în care ar merge la cumpărături într-un magazin.

”Foarte probabil că numărul de persoane care sunt în magazin este mai mare decât numărul celor din sala de votare. Și acolo punem mâna pe tot felul de obiecte despre care nu știm dacă sunt contaminate. Eu cred că riscul de contaminare în magazin este mai mare decât la secția de vot.

Nu magazinele reprezintă sursa de infecție, ci sursa de infecție este acolo unde ne întâlnim cu grupuri fără să respectăm distanțarea socială și fără să purtăm mască”, a declarat medicul Virgil Musta, conform Europafm.ro.

Tags: