Ministerul Culturii, acuzat de sindicatul RADEF de grava situaţie actuală a angajaţilor şi a patrimoniului regiei

Ministerul Culturii, acuzat de sindicatul RADEF de grava situaţie actuală a angajaţilor şi a patrimoniului regiei
Foto: tion.ro

CNS Cartel ALFA şi Sindicatul Liber RomaniaFilm au trimis o scrisoare deschisă în care acuză Ministerul Culturii de grava situaţie actuală a RomâniaFilm (RADEF).

Potrivit Mediafax, sindicaliștii cer plata la zi a salariilor, a datoriilor către bugetele de stat şi a asigurărilor sociale şi garantarea de Ministerul Culturii şi Consiliul de Administraţie a locurilor de muncă existente la RADEF Româniafilm.

Scrisoarea deschisă a fost adresată Administraţiei Prezidenţiale a României, Guvernului, Senatului, Camerei Deputaţilor, Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei şi mai multor organizaţii non-guvernamentale care au ca principal obiect de activitate sprijinirea filmului românesc.

„Considerăm că întreaga răspundere a situaţiei actuale a RADEF RomaniaFilm este a conducerii Ministerului Culturii şi a membrilor Consiliului de Administraţie al RADEF RomâniaFilm. Dacă, până în luna mai 2015, situaţia salariaţilor regiei era precară din cauza lipsei membrilor Consiliului de Administraţie legal constituit, acum situaţia s-a înrăutăţit tocmai prin numirea interimară de către Ministerul Culturii a actualilor membri în CA, care nu au alt interes decât acela de a-şi încasa retribuţia lunară majorată şi de a respecta indicaţiile «de la centru», în vederea deservirii unei clientele politice”, se arată în scrisoarea deschisă.

Sindicaliștii mai menționează în scrisoare deschisă, problema predării, fără respectarea prevederilor Legii 303/2008, a cinematografelor Gloria, Favorit şi Giuleşti din Bucureşti către administraţia locală, urmând Patria şi Scala din Capitală, care – din cauza datoriilor către furnizori – nu mai dispun de utilităţi, precum şi alte 10 săli de cinema din ţară.

RomâniaFilm (RADEF) este o regie autonomă în subordinea Ministerului Culturii, nesubvenţionată de la bugetul de stat şi care are ca principal obiect de activitate proiecţia de filme cinematografice. A fost înfiinţată ca regie autonomă pe 1 august 1991, prin H.G. 530/1991. Imobilele şi sălile propriu-zise aflate în administrare constituie obiect al proprietăţii private de stat, se arată pe site-ul instituţiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)