Ministerul Educației a publicat incidenţa cazurilor de COVID-19 pe localităţi, în funcţie de care se vor redeschide şcolile de miercuri

Ministerul Educației a publicat incidenţa cazurilor de COVID-19 pe localităţi, în funcţie de care se vor redeschide şcolile de miercuri
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Educaţiei a publicat incidenţa cazurilor de coronavirus pe localităţi, în funcţie de care se vor relua cursurile începând de miercuri. Ministrul Sorin Cîmpeanu a explicat anterior modul în care vor reveni elevii în școli.

Astfel, vor merge la clase copiii din grădiniţe şi învăţământul primar, dar și elevii claselor de gimnaziu şi de liceu, cu excepția celor din ani terminali, din localităţile unde rata de infectare cu coronavirus e sub 1 la mia de locuitori. Elevii din clasele a V-a, VI-a, a IX-a, a X-a și a XI-a din peste 1.400 de localităţi, unde rata de infectare depăşeşte 1 la mie, vor relua cursurile online. Cât despre elevii claselor terminale, aceștia vor reveni la școală din 10 mai.

Ratele de incidență pot fi văzute AICI.

Ministerul Educaţiei, noi informații despre redeschiderea școlilor

Consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ trebuie să propună Inspectoratului Școlar Județean, respectiv Inspectoratului Școlar al Municipiului București aplicarea scenariului de desfăşurare a cursurilor pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenţei cumulate la nivelul localităţii, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

Scenariul 1 prevede participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în clase, cu respectarea măsurilor de prevenție, în localităţile unde incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori, informează stiripesurse.ro.

Scenariul 2 de redeschidere a școlilor prevede:

  • Participarea zilnică, cu prezenţă fizică, în unităţile de învăţământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, şi a celor din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal, precum şi a elevilor din învăţământul special, indiferent de clasă, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară
  • Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu, acolo unde incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000, dacă la nivelul localităţii nu este declarată starea de carantină.

Totodată, e permisă organizarea orelor remediale, cu prezenţa fizică în clase, în acele localități în care nu e declarată carantina.

Participarea preşcolarilor/elevilor din învăţământul special, cu prezenţa fizică, e permisă în toate unităţile de învăţământ care funcţionează în localităţi în care nu este declarată starea de carantină.

Personalul e obligat să poarte mască tot timpul, „cu excepția situaţiilor în care procesul specific de predare/învăţare/recuperare impune un contact vizual complet, caz în care vor folosi viziere şi vor evita în permanenţă contactul faţă în faţă cu copiii la o distanţă mai mică de 2 m”, se arată în Ordinul actualizat.

Amintim că, pe 28 aprilie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat Hotărârea numărul 25, prin care Ministerul Sănătății și Ministerul Educației au fost abilitate să emită un Ordin comun privind reluarea anului școlar în condiții de siguranță.