Ministerul Educației înființează o nouă comisie de experți care să decidă ce materii fac elevii la liceu. Ce nu ne spune ministerul

Ministerul Educației înființează o nouă comisie de experți care să decidă ce materii fac elevii la liceu. Ce nu ne spune ministerul

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei (ISE) au organizat, în perioada 29 decembrie 2017 – 1 martie 2018, un proces de consultare publică privind propunerile de plan-cadru pentru liceu, filiera teoretică.

„În opinia majorităţii participanţilor la procesul de consultare, schimbarea planurilor-cadru de liceu este oportună. Cei care susţin schimbarea în cea mai mare măsură sunt elevii şi părinţii. De asemenea, chiar dacă unii profesori sunt mai rezervaţi, şi în rândul acestora există un curent important care susţine necesitatea acestei schimbări.

Dincolo de diferenţele între susţinătorii diverselor variante, analiza rezultatelor dezbaterii demonstrează că, în prezent, nu există o majoritate consolidată cu privire la o opţiune clară pentru o anumită formulă. Fiecare propunere supusă dezbaterii are susţinătorii şi criticii ei, la fel cum şi numărul celor care nu susţin nicio variantă nu poate fi neglijat. Din consultare se desprinde ideea nevoii unei decizii de tip expert, dublată de măsuri specifice pentru pregătirea schimbărilor şi de o constantă comunicare şi consultare cu actorii din sistem”, a anunţat, miercuri, MEN, într-un comunicat de presă.

Chestionarul online a fost accesat de 3.520 de persoane şi au fost validate, după prelucrarea statistică, 2.612 chestionare completate. De asemenea, au fost transmise Ministerului Educaţiei Naţionale sau Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei 111 adrese sau propuneri. Dintre acestea, 30 de adrese aparţin unor organizaţii non-guvernamentale sau organizaţii locale active în domeniul educaţiei, 6 sunt transmise de asociaţii profesionale/grupuri profesionale, 10 din partea unor unităţi de învăţământ preuniversitar sau universitar, iar 67 din partea unor persoane individuale (52 profesori, 6 părinţi, 5 elevi, 1 membru al Parlamentului).

Conform sursei citate, obiectivul consultării publice a fost „crearea unui spaţiu de reflecţie şi de dezbatere pentru decidenţi, practicieni, experţi educaţionali şi pentru alţi actori interesaţi cu privire la trei variante de planuri-cadru pentru liceu, filiera teoretică”.

„În egală măsură, consultarea a oferit un cadru de evaluare a principiilor şi criteriilor fundamentale care stau la baza proiectării noului curriculum naţional. În acest context, Ministerul Educaţiei Naţionale reiterează necesitatea încadrării în numărul actual de ore pe săptâmână, cu cel puţin păstrarea, dacă nu creşterea, numărului de ore alocate limbilor străine, TIC şi disciplinei educaţie fizică”, precizează reprezentanţii MEN.

Astfel, în acest moment, la nivelul MEN si ISE există un grup de lucru care va elabora, cu celeritate, varianta finală de plan-cadru pentru liceu, filiera teoretică, pe baza informațiilor, observațiilor și cerințelor care s-au desprins din consultarea publică”, se mai arată în comunicat.

Oficialii Ministerului Educaţiei nu spun, însă, niciun cuvânt despre cine vor fi aceşti experțicare vor „elabora, cu celeritate, varianta finală de plan-cadru pentru liceu”.

Ultima oră
13:06 - Zeci de copii, blocați 8 ore într-un tren. Ovidiu Vizante, directorul CFR Călători: „De ce mă întrebați pe mine? Încercați dumneavoastră să găsiți soluții!”
12:48 - Prognoza meteo pentru București: cod galben de caniculă. Maximele extreme din Capitală vor ajunge până la 39 de grade Celsius
12:37 - Cod galben de caniculă în aproape toată țara. ANM a emis și o avertizare de tip cod portocaliu de vijelii și furtuni
12:35 - Florin Cîţu, nemulțumit de execuția bugetară: Cam pe toate ministerele e sub ce trebuia să fie / Întrebat dacă miniștrii care nu au cheltuit banii vor fi remaniați: Au o bilă neagră (VIDEO)
12:13 - CTP, după ce Ana Maria Popescu a refuzat să dea mâna cu Eduard Novak: „Tupeu de mahala” (VIDEO)
12:04 - Pericol pentru toţi turiştii de la mare! Este inamicul invizibil, dar care atacă rău! Pândeşte în apă şi când mergeţi la masă
11:49 - Marcel Ciolacu, mesaj de Ziua Imnului Național: Este un prilej de mândrie, de prețuire și respect
11:46 - Jurnaliștii germani: Comisia Europeană ar putea respinge PNRR-ul României fără informații suplimentare / Florin Cîțu: Îi contrazic. E un document foarte bun și va fi aprobat (VIDEO)
11:26 - Florin Cîțu, după furtunile din ultimele 24 de ore: RO-ALERT trimite informările imediat ce le are (VIDEO)
11:18 - Ludovic Orban: Suntem încă departe de obiectivul de investiții / Președintele PNL atrage atenția că există pericolul ca multe șantiere să se închidă (VIDEO)