DEZASTRUL BUGETAR se confirmă şi la Ministerul Justiţiei: Nu mai sunt bani pentru plata avocaţilor din oficiu

DEZASTRUL BUGETAR se confirmă şi la Ministerul Justiţiei: Nu mai sunt bani pentru plata avocaţilor din oficiu

Situaţie critică la Ministerul Justiţiei. Instituţia a întârziat plăţile pe care trebuia să le efectueze către Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR), astfel că 900 de avocaţi din Baroul Bucureşti care oferă asistenţă penală din oficiu au rămas neplătiţi pe lun august, anunţă economica.net.
Potrivit unor surse apropiate situaţiei, Ministerul Justiţiei nu mai are bani pentru aceste plăţi.

Cei aproximativ 900 de avocaţi ai Baroului Bucureşti ar fi trebuit să-şi primească onorariile aferente lunii august până la finalul lunii octombrie, ceea ce nu s-a întâmplat.

„În mod obişnuit primim banii cu o lună-două întârziere de la întocmirea borderourilor de plată. Ar fi trebuit să îi primim. (…) În mod normal se plătea (către avocaţi, n. red.) la începutul lunii pentru luna anterioară sau pentru două luni în urmă. (…) Noi am făcut deja o adresă către Tribunalul Bucureşti pentru a avea o încasare grabnică şi aşteptăm răspunsul lor. Aceasta, în condiţiile în care aceşti bani vin de la Ministerul Justiţiei şi trec prin Baroul Bucureşti”, a declarat Ion Dragne, Decanul Baroului Bucureşti şi membru al Consiliului UNBR.

El a precizat că situaţia nu este ieşită din comun, existând ani în care Ministerul plătea şi la 4-5 luni.

La nivel naţional, există peste 6.000 de avocaţi înscrişi în Registrul național de asistență judiciară.
Ministerul Justiţiei nu a oferit până în prezent o poziţie pe această temă.

Ultima oră
21:01 - Reprezentanța Comisiei Europene în România, reacție la cazul jurnaliștilor bătuți în Suceava, fieful lui Gheorghe Flutur, când documentau despre mafia pădurilor: Autoritățile să protejeze libertatea presei!
20:49 - Florin Cîțu răspunde contestatarilor: „Oricine spune că ar trebui să cadă acest guvern este o persoană iresponsabilă” (VIDEO)
20:39 - Florin Cîțu: PNRR a fost aprobat. Până la finalul anului va veni primul avans / Ursula von der Leyen, vizită în România pe 27 septembrie (VIDEO)
20:15 - Cristian Boureanu, implicat într-un accident în centrul Bucureștiului (FOTO)
20:03 - City Insurance a rămas fără autorizație de funcționare. Poziția oficială a ASF
19:58 - Ionel Dancă: Ludovic Orban câștigă! În pofida presiunilor și împotriva tuturor forțelor văzute și nevăzute, moțiunea sa a obținut votul de susținere a 20 de filiale PNL
19:42 - Cristian Bușoi: Alegațiile precum că Ursula von der Leyen și-ar fi amânat vizita în București după congresul PNL sunt pure fabulații. Agenda sa e foarte încărcată și nu e făcută peste noapte
19:29 - Mirel Rădoi a anunțat stranierii pentru meciurile cu Germania și Armenia
19:22 - Asztalos Csaba (CNCD): Certificatul verde COVID în sine nu are elemente de discriminare, dar e important ca aceste restricții, în intepretarea mea, să fie adoptate prin lege, nu prin acte administrative (VIDEO)
18:59 - Activiștii de mediu, bătuți și umiliți de mafia lemnului. Infractorii i-au dezbrăcat la pielea goală (VIDEO)