Ministrul Educației: Vineri începe distribuția tabletelor, contractele au fost semnate (VIDEO)

Ministrul Educației: Vineri începe distribuția tabletelor, contractele au fost semnate (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat că vineri va începe distribuirea celor peste 80.000 de tablete către elevi după ce contractele au fost semnate.

Monica Anisie anunță că vineri începe distribuția de tablete către elevi

”De mâine începe distribuția, contractele au fost semnate, prin urmare, de mâine, operatorul economic care a câștigat licitația va transmite către județele respective tabletele pe care le-a licitat”, a spus Anisie.

Întrebată în ce perioadă de timp se poate vorbi despre achiziționarea restului de tablete, până la 250.000, Monica Anisie a răspuns: ”Trebuie să pornească licitația în procedură simplificată și sperăm să se întâmple lucrul acesta cât mai rapid. Licitația continuă să se desfășoare la ONAC”.

Raluca Turcan: 500.000 de tablete pot fi achiziționate pe foduri europene

La rândul său, vicepremierul Raluca Turcan a precizat că alte 500.000 de tablete pot fi achiziționate de școli sau autoritățile locale, din fonduri europene, cheltuieli care vor fi decontate ulterior.

”Din perspectiva celor 500.000 de tablete care pot fi achiziționate pe foduri europene pe care noi le decontăm, în ordonanța pe care am elaborat-o și este deja în aplicare, există posibilitatea decontării inclusiv a tabletelor achiziționate cu începutul lunii august. Așadar, dacă sunt școli care s-au pregătit și au luat deja tablete sau autorități locale, ele vor fi în măsură să-și deconteze aceste cheltuieli. Iar pentru celelalte, care nu au făcut-o încă, aceste achiziții pot fi făcute rapid, direct, nu e aceeași procedură generală, prin licitație publică, prin care a trebuit să treacă Ministerul Educației”, a spus Raluca Turcan.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ministrul Educației a cerut demiterea președintelui ONAC

Monica Anisiea cerut, recent, premierului Ludovic Orban demiterea președinteluiOficiului Național pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) pentru modul în care instituția a gestionat achiziția de tablete pentru elevi. 250.000 de tabletetrebuiau să ajungăla elevii din toată țara, însă în acest moment mai puțin de jumătate dintre ele au fost achiziționate.

„Sunt total dezamăgită de modul în care ONAC a realizat această achiziție. Ministerul Educației, încă din 7 mai, a pus la dispoziția ONAC tot ceea ce trebuia pentru ca această achiziție să se desfășoare normal. Ministerul a solicitat data de 10 septembrie pentru ca acele tablele să ajungă la elevi. (…)

La momentul acesta sunt aproximativ 82.000 de tablete. Acum avem un câștigător declarat (al licitației –n.r.), așa am aflat din spațiul public, nici măcar nu a fost transmisă informația către Ministerul Educației, având în vedere că suntem beneficiari.

Am avut discuții nenumărate cu doamna președinte (a ONAC – n.r.). De fiecare dată m-a asigurat că lucrurile sunt foarte bine realizate, că nu se va întâmpla nimic, că vom avea câștigători, că va fi bine la începutul anului școlar.

În momentul în care am aflat din presă ceea ce s-a întâmplat cu această licitație, am solicitat premieruluidemitereadoamnei director”, spuneaMonica Anisie, pe 1 septembrie.