Ministrul Ioan Deneș, despre scandalul apei contaminate din Capitală: Apa brută se încadrează în prevederile stabilite prin lege (VIDEO)

Ministrul Ioan Deneș, despre scandalul apei contaminate din Capitală: Apa brută se încadrează în prevederile stabilite prin lege (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a declarat luni, într-o conferință de presă, referitor la scandalul apei contaminate din Capitală, că apa brută s-a încadrat în prevederile stabilite prin lege.

”Am considerat necesar să fac această declarație de presă din cauza faptului că, deși am transmis două comunicate clarificatoare, referitor la calitatea apei brute furnziate de Administrația Bazinală Argeș Vedea, către operatorul Apa Nova și în care se arată foarte clar că apa brută se încadra în prevederile stabilite prin lege, în speță HG 100/2002, în spațiul public anumite persoane continuă să acuze nefondat Apele Române și munca unor oameni care-și fac datoria cu responsabilitate. (…)

În situația de față, către Apa Nova s-au prelevat probe la priza de apă de la Crivina în data de 28 ianuarie, conform programării.
În urma analizaelor în laborator, la indicatorul amoniu valoarea înregistrată este de 0.796mg/litru, iar în conformitate cu prevederile HG 100/2002 privind normele de calitate pentru apa de suprafață utilizată pentru potabilizare, limita recomandată este de 1 mg/litru, iar limita maximă admisă este de 1,5 mg/litru. Ambele vaori înregistrate, atât cea comunicată de Apa Nova, comunicată telefonic, de 1,3 mg/litru, cât și cea înregistrată de Administrația Bazinală Argeș Vedea sunt sub limita maximă admisă conform acestei Hotărâri de Guvern”, a declarat Deneș.

Ministrul i-a acuzat pe reprezentanții Apa Nova că au comunicat rezultatele privind concentrația de amoniu au fost comunicate telefonic, și nu în scris așa cum prevede legea.

”Informarea telefonică făcută de Apa Nova privind concentrația de amoniu din apa brută către dispeceratul de la Argeș Vedea s-a întâmplat pe data de 30 ianuarie 2019. Conform legii, atunci când deținătorul stației de tratare constată că parametrii apei brute nu sunt în limetele prevăzute de lege trebuie, în scris, aduse la cunoștința autorității bazinale de gospodărire a apelor de către deținătorul stației de tratare, lucru care nu s-a întâmplat”, a mai spus Ioan Deneș.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.