Ministrul Sănătății: Starea medicului Cătălin Denciu este staţionară. Va fi operat și ar putea fi detubat. Soția lui va merge în Belgia

Ministrul Sănătății: Starea medicului Cătălin Denciu este staţionară. Va fi operat și ar putea fi detubat. Soția lui va merge în Belgia

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că medicul Cătălin Denciu se află în stare stabilă, iar săptămâna viitoare ar puteafi detubat și supus unor intervenții chirurgicale de grafare. Medicul a fost rănit grav in incendiul de la secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț, în timp ce încerca să-i salveze pe pacienții din salonul cuprins de flăcări. Cătălin Denciu a fost transferat pe 15 noiembrie cu un avion militar, la Spitalul Regina Astrid din Belgia, iar săptămâna viitoare ar urma să meargă acolo și soția lui, după cum a precizat, duminică, Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru, noi precizări despre starea de sănătate a medicului Cătălin Denciu, rănit în incendiul de la Piatra Neamț

„Starea medicului din Belgia este staţionară. Este echilibrat hemodinamic şi hidro-electrolitic, îi fac toaletele arsurilor în fiecare zi – dimineaţa şi seara, urmând ca săptămâna viitoare să se intervină şi chirurgical pentru anumite intervenţii de exciţie-grefare, cu posibilitatea detubării lui la sfârşitul săptămânii viitoare”, spus ministrul Tătaru.

Acesta a precizat și că săptămâna viitoare va merge în Belgia și soția medicului Cătălin Denciu.

Denciu a suferit arsuri pe 70% din suprafața corpului în incendiul din 14 noiembrie, izbucnit într-un salon din secția de terapie intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț. În acel salon erau internați pacienți cu COVID-19 intubați.

Medicului i-au fost acordate primele îngrijiri de către colegii săi de la Piatra Neamț, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică a fost transportat cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Române la Spitalul Floreasca din București, de unde a fost transferat apoi la unitatea medicală din Belgia. La spitalul din Capitală, Cătălin Denciu a fost testat pentru infecția cu noul coronavirus, iar rezultatul a fost pozitiv. La retestarea din Belgia, rezultatul a fost însă negativ pentru SARS-CoV-2.

„Din ceea ce știm noi, testul de tip Real Time PCR, care i-a fost făcut la Spitalul Militar din Belgia, este negativ. (…) Probabil, la Floreasca nu a fost test de tip Real Time PCR, pentru că nu au avut timpul necesar de procesare. E posibil să fi fost un test antigen. De altfel, domnul doctor Denciu a contractat virusul și s-a vindecat, și ca atare are anticorpi. Probabilitatea de a fi pozitiv era foarte mică, dar din informațiile pe care le avem de la spital testul de tip Real Time PCR este negativ”, a explicat atuncipremierul Ludovic Orban.

14 persoane au murit în urma incendiului de la Spitalul Județean Neamț

Zece pacienți au murit în seara incendiului de la Piatra Neamț, iar alți șase, din salonul vecin au fost transportați de urgență la Spitalul din Lețcani. Patru dintre aceștia au decedat în ultimele zile.

„În acest moment, doi sunt în viață din cei șase, urmând în continuare să aibă parte de tratament de Terapie Intensivă. Patrudintre cei șase au murit, doi sunt în viață, la Lețcani, în Iași”, a mai anunțat, duminică, ministrul Nelu Tătaru.