Monica Anisie: Avem peste 3.300 de școli în scenariul roșu / În spațiul școlii nu există pericolul infectării, s-au luat toate măsurile. Pericolul este dincolo de poarta școlii (VIDEO)

Monica Anisie: Avem peste 3.300 de școli în scenariul roșu / În spațiul școlii nu există pericolul infectării, s-au luat toate măsurile. Pericolul este dincolo de poarta școlii (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Calin

Un număr de 3.393 de școli din România sunt în scenariul roșu, în timp ce 4.500 de unități de învățământ din țară se regăsesc în scenariul galben, iar alte 9.300 funcționează în scenariul verde, a precizat Monica Anisie, ministrul Educației, miercuri seară, în direct pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Monica Anisie, ministrul Educației, în direct pe B1 TV: „Înspațiul școlii nu există pericolul infectării”

Întrebată de ce s-au închis școlile, în condițiile în care un studiu arată că gradul de infectare în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 0-19 ani s-a mărit cu mai puțin de 1% după revenirea la clase, ministrul Educației a explicat: „Este o măsură pe care Ministerul Sănătății a prevăzut-o și de aceea s-a emis și Ordinul comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației. Vorbim despre ideea aceasta de a-i proteja pe copii și la momentul la care am semnat acel ordin de ministru Ministerul Sănătății a venit cu această propunere ca în momentul în care rata infectării ajunge la 3 la mia de locuitori să trecem în scenariul roșu, adică să desfășurăm cursurile în sistem online. La momentul acesta, astăzi, avem aproape 3.300 de unități de învățământ care sunt în scenariul roșu. Avem 9.300 de unități de învățământ care funcționează în scenariul verde, adică elevii merg fizic la școală, și 4.500 de unități de învățământ în scenariul galben, adică cel hibrid”.

Monica Anisie a subliniat că nu există o legătură semnificativă între deschiderea școlilor și creșterea numărului de infectări, ci mai degraă „pericolul este dincolo de poarta școlii”.

„Nu există și vreau să vă spun că în spațiul școlii nu există pericolul infectării. S-au luat toate măsurile de siguranță. Există dezinfectanți, există acea distanță fizică între elevi, se poartă mască, profesorii sunt foarte atenți cu respectarea acestor reguli, deci nu școala este cea care influențează în vreun fel creșterea numărului de îmbolnăviri. Nu în spațiul școlii se îmbolnăvesc copiii, ci pericolul este dincolo de poarta școlii. De aceea, întotdeauna am făcut apel la populație să respecte regulile de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor. Este important ca nu numai în clasă copilul să poarte mască, să respecte toate regulile, să stea la distanță față de colegi, ci și atunci când părăsește școala”, a afirmat demnitarul.

Referitor la faptul că, totuși, avem 3.393 de școli în scenariul roșu, ea a declarat: „Unele sunt închise pentru că rata aceasta a incidenței a atins 3 la mia de locuitori, iar altele sunt închise pentru că au existat în școală trei cazuri de îmbolnăviri. Vreau, totuși, să spun că există acest scenariu roșu pentru 14 zile, deci nu s-au închis definitiv. În aceste 14 zile există o reevaluare din partea Direcției de Sănătate Publică, împreună cu Inspectoratul Școlar, se reanalizează în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență sau în cadrul Comitetului Municipiului București și de la caz, la caz se va lua o decizie”.

Ultima oră
19:42 - Cristian Bușoi: Alegațiile precum că Ursula von der Leyen și-ar fi amânat vizita în București după congresul PNL sunt pure fabulații. Agenda sa e foarte încărcată și nu e făcută peste noapte
19:29 - Mirel Rădoi a anunțat stranierii pentru meciurile cu Germania și Armenia
19:22 - Asztalos Csaba (CNCD): Certificatul verde COVID în sine nu are elemente de discriminare, dar e important ca aceste restricții, în intepretarea mea, să fie adoptate prin lege, nu prin acte administrative (VIDEO)
18:59 - Activiștii de mediu, bătuți și umiliți de mafia lemnului. Infractorii i-au dezbrăcat la pielea goală (VIDEO)
18:58 - Mihai Dragolea, jurnalistul bătut când documenta mafia pădurilor: S-au năpustit asupra noastră cu topoare și bâte. Să ataci așa în 2021 înseamnă că ai foarte mult furt de acoperit în spate și ai de pierdut sume enorme (VIDEO)
18:05 - Probleme la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Anunțul Nuclearelectrica
18:03 - Guvernul a aprobat lista restricțiilor pentru persoanele nevaccinate anti-COVID-19 / Certificatul verde, obligatoriu la spectacole, cinema, nunți, botezuri dacă incidența sare de 3 la mie
17:47 - Primul oraş din România care revine în scenariul roșu din cauza infectărilor cu coronavirus
17:31 - Decizie controversată a unui primar USR-PLUS: Festival cu specific german, în loc de zilele municipiului. „Va fi adresat tuturor, indiferent de gen”
17:23 - Zeci de ONG-uri cer anchetă transparentă în cazul jurnaliștilor și activistului de mediu bătuți într-o pădure din Suceava / Mafia lemnului lucrează nestingherită în fieful lui Gheorghe Flutur, om cu influență din #echipacâștigătoare