Monica Anisie susține că elevii și copiii din București trebuie să se ducă luni la școală și la grădiniță: Pentru dimineață, am convocat inspectorii școlari să realizăm planul de măsuri privind predarea online

Monica Anisie susține că elevii și copiii din București trebuie să se ducă luni la școală și la grădiniță: Pentru dimineață, am convocat inspectorii școlari să realizăm planul de măsuri privind predarea online
Foto:Inquam Photos / Octav Ganea

Monica Anisie, ministrul Educației, a declarat că elevii și copiii din București trebuie să se ducă luni la școală și la grădiniță. Tot luni, la ora 8:00, ministrul a convocat inspectorii școlari pentru a realiza planul de măsuri privind desfășurarea activităților didactice online. Asta în contextul în care Bucureștiul a înregistrat o incidență a cazurilor de coronavirus de peste 3 la mia de locuitori.

Ministrul Educației, Monica Anisie, după ce Capitala a depășit rata de infectare cu coronavirus de 3 la mia de locuitori

„Dacă nu există o decizie din partea Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, școlile și grădinițele vor funcționa în scenariul doi, exact cum este prevăzut în ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Educației și Cercetării.

Mâine dimineață la ora 8:00 am convocat la Inspectoratul Școlar al Municipiului București inspectorii școlari de sectoare și inspectorii generali adjuncți pentru a realiza planul de măsuri privind desfășurarea activităților didactice în sistem online”, a declarat ministrul Educației, pentru Edupedu.ro.

Anterior,Gheorghe Cojanu, prefectul Capitalei, declarase că luni va fi luată o decizie în privința școlilor din București: „Înlegislație scrie că în 48 de ore comitetele pentru situații de urgentă judetene și cel municipal se intrunesc, după depășirea unei rate de 3. Deci daca astazi s-a anuntat, 48 de ore inseamna luni si marti. 3,02 e foarte putin depasit ca sa panicam lumea. O sa vedem, mai ales ca rata dupa care ne orientăm noi este cea comunicată lunea. In fiecare luni e comunicata rata aferentă celor 14 zile anterioare”.

Capitala înregistrează peste 3 cazuri de coronavirus la mia de locuitori

Cea mai recentă informare a Grupului de Comunicare Strategică arată că Bucureștiula depășitrata de infectare cu coronavirus de 3 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. Vâlcea și Albase apropieși ele de acest prag.

Vineri, secretarul de stat Raed Arafat explicase ce înseamnă o rată de incidență de peste 3 la mia de locuitori: „Se vor aplica toate regulile din Hotărârea de Guvern: restaurantele, teatrele și cinematografele vor fi închise, masca de protecție va deveni obligatorie în toate spaţiile publice, deci nu mai există diferenţiere între spaţiul aglomerat şi spaţiul neaglomerat”.

Șeful DSU mai afirmase că este posibilă și trecerea tuturor unităților de învățământ în scenariul roșu: „E posibil să se ia acest lucru în considerare, dar rămâne să fie discutat cu Ministerul Sănătăţii, cu Ministerul Educaţiei”.

Pe 13 octombrie, tot prefectul Capitalei susținuse că, după ce rata depășește 3 la mia de locuitori, vor mai aștepta trei zile înainte de a lua măsuri: „Dacă vom constata că creșterea durează trei zile la rând după ce se depășește rata de incidență 3, atunci vom lua o hotărâre și în cadrul Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, la recomandarea DSP-ului. Populația reală nu mai este 2.153.000, e undeva la 2.500.000 și atunci nu putem la 3.01 să închidem școlile. Plus că așteptăm un palier de trei zile ca să vedem că cifra crește și atunci, bineînțeles că în a treia zi vom da o hotărâre de Consiliu”.