Propaganda rusească înfloreşte: Motocicliştii lui Putin şi-au stabilit prima bază din România

Propaganda rusească înfloreşte: Motocicliştii lui Putin şi-au stabilit prima bază din România

Gura Humorului este oraşul care găzduieşte prima filială a grupării „Night Wolves” din ţara noastră. Organizaţia intitulată „Rysskye Mototziclista” este condusă de Fabian Andrian, un localnic pasionat de motociclete.

„Scopul nostru, al Rysskye Mototziclista, inclusiv al Night Wolves, este de a reînnoda relaţiile bilaterale dintre motocicliştii din Federaţia Rusă şi cei din Uniunea Europeană. Noi suntem pacifişti, suntem promotori ai culturii şi religiei ortodoxe. Milităm pentru o apropiere a celor două ţări. Chiar dacă relaţiile s-au răcit la nivel diplomatic sau la nivel de state, noi, ca oameni de rând, am vrea să facem un pod al prieteniei între oamenii din Federaţia Rusă şi oamenii din România. Suntem singurul Club mare din lume care respectă valorile creştin-ortodoxe şi suntem bucuroşi că suntem într-o ţară pe care o iubim”, a declarat Andrian pentru Adevărul.

Propaganda acestei grupări a început încă de duminică după-amiază când Casa de Cultură a Gura Humorului a fost difuzat filmul „Reactorul rus” care îl are ca „povestitor” pe Alexander Zaldostanov, liderul MC Night Wolves.

Documentarul cuprinde cele mai importante momente ale istoriei Rusiei, de la abdicarea ţarului în 1917 până în zilele noastre. Filmul transmite şi mesaje controversate. Spre final se vorbeşte despre reactorul rus ca fiind „al victoriei şi gloriei”.

„Obosit, reactorul victoriei se ridică din nou din a sa îngenunchere, iar timpurile Rusiei trec, de când erau în aşteptare trupele! Şi pământurile Rusiei se mişcă în îmbrăţişarea trupelor imperiale şi pare-se că nu există nici un control şi pare-se că Rusia se risipeşte în fum, însă vedeţi puntea dintre generaţii? Trage pentru a salva Crimeea. El, reactorul victoriei şi al gloriei, el care arde în fiecare dintre noi. Şi avem dreptatea istorică, şi inima ne doare pentru Donbas. Iar reactoarele se încarcă încontinuu împotriva ţărilor NATO”, se arată în traducerea filmului.

O controversă privind difuzarea filmului a provenit şi din faptul că aceasta nu a avut subtitrarea ci a fost tradus pe loc de scriitorul humorean Sorin Poclitaru.

După ce a vizionat documentarul, Preşedintele Camerei de Cooperare Economică şi Culturală România – Rusia, Tudor Afanasov, a spus că traducerea a fost deficitară, pe alocuri. El a explicat că povestitorul din documentar nu ar fi spus că reactoarele se încarcă încontinuu împotriva ţărilor NATO, ci „ţărilor potrivnice nouă (nr. Rusiei) din NATO”.

Deşi evenimentul a fost prezentat drept unul cultural, în spatele celor care vorbeau, pe ditamai ecranul cinematografului rulau fotografii uriaşe cu Vladimir Putin şi Alexander Zaldostanov.
Printre cei prezenţi la eveniment s-a numărat şi europarlamentarul Cătălin Ivan, care a lăudat organizarea unui asemenea eveniment.

Eu cred că acest eveniment şi multe alte evenimente de acest gen ar trebui să aibă loc pentru ca tot mai mulţi să înţelegem că trebuie să fim uniţi, că trebuie să ne respectăm valorile naţionale, cultura, istoria şi că împreună suntem mai bogaţi, mai puternici, pentru căă suntem diverşi şi pentru că împreună înţelegem să ne respectăm unii pe alţii. (…) Ca membru al delegaţiei Uniunea Europeană – Rusia, am militat permenanet pentru un dialog firesc între UE şi Rusia. Vă spun că a existat permanent deschisă uşa dialogului din partea rusă, nu a existat din partea unora din UE. Cred că fără dialog, fără să discuţi nu ai cum să găseşti soluţii. Cel care refuză dialogul înseamnă că nu vrea să găsească soluţii la problele respective”, a spus Cătălin Ivan.

Gruparea „Night Wolves” în traducere „Lupii Nopţii”, sunt o organizaţie de motociclişti agreată de Vladimir Putin. Potrivit Vice, liderul clubului ar fi fost chirurg estetician şi ar fi trecut de la promovarea culturii occidentale a motocicliştilor în Rusia, la poziţia de lider al valului de atitudine antioccidentală şi fervoare patriotică care a cuprins ţara. Aceştia s-au implicat activ în agresiunea rusească asupra Ucrainei.