Muniție de război descoperită și detonată în Harghita

Muniție de război descoperită și detonată în Harghita

Numeroase elemente de muniţie rămase neexplodate, provenite din cele două războaie mondiale au fost distruse de pirotehniști într-un poligon amenajat pe raza localităţii Cârţa.

Mumiția a fost recuperată în ultimele patru luni din zonă

Potrivit ISU Harghita, este vorba de 32 elemente de muniţie care au fost distruse în cadrul acţiunii, prin explozie controlată de la distanță.

„În perioada menţionată (ultimele patru luni – n. red.), pompierii militari pirotehnişti au desfăşurat pe raza întregului judeţ, şase operaţiuni de asanare de muniţie rămasă neexplodată din timpul celor două războaie mondiale, ridicând şi depozitând în condiţii de siguranţă: 22 proiectile explozive, două bombe aruncător, o lovitură cu grenadă antitanc PG2, un proiectil perforant-trasor, un stabilizator bombă aruncător şi cinci cartuşe.

Operaţiunea de distrugere a celor 32 de elemente de muniţie a fost finalizată cu succes”, a transmis sursa citată.

Echipamentul nou bucură pirotehniștii locali

Misiunea a fost prima în care s-a probat un nou costum pirotehnic, achiziţionat în cursul acestei luni, cu sprijinul Consiliului Judeţean.

Cetățenii care descoperă elemente de muniţie trebuie să știe că este interzis să le atingă, lovească sau să le mişte din locul în care le-au observat. Cu atât mai mult există riscul de a exploda dacă proiectilele sunt aruncate în foc ori atunci când se încearcă demontarea  sau folosirea părţilor componente.

Cetăţenii care au descoperit sau au cunoştinţă despre existenţa muniţiilor neexplodate trebuie să sune de urgenţă la numărul special 112

Harghita este una dintre zonele unde se descoperă în mod frecvent elemente de muniţie, mai ales când se efectuează lucrări agricole sau de de construcţii.

În ultima vreme, acestea sunt descoperite mai ales de către detectoriştii de metale autorizaţi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Mesajele pe care le primim din astral despre viitor sau trecutul nostru foarte îndepărtat. Cum le decriptăm (VIDEO)
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Ce sunt visele de fapt, cum să le interpretăm și cum ne ajută ele să ne descoperim mai bine pe noi înșine (VIDEO)
23:24 - Stelian Tănase: E un bun moment pentru un candidat antisistem la prezidențiale. Maia Sandu ar fi perfectă / Iohannis vrea să-și continue cariera politică. De ce ar pleca la pensie? A stat în pensie când era primar și acum, la Cotroceni (VIDEO)
22:38 - Stelian Tănase: Din această coabitare vai de mama ei, PSD a câștigat deja partida. PNL pur și simplu a dispărut. Poa’ să iasă Ciucă de o mie de ori la TV, nu câștigă un vot, e mort-copt în păpușoi (VIDEO)
22:01 - De ce nu am fost primiți în Schengen până acum. Stelian Tănase: Ai noștri au crezut că pot să nu facă nimic și să le arunce ăstora praf în ochi. N-a mers! Nici pentru NATO, nici pentru UE n-am fost pregătiți (VIDEO)
21:29 - Bătrână de 82 de ani, încătușată din cauza unor facturi restante la gunoi. Cum a reacționat când s-a trezit cu polițiștii la ușă
21:04 - David Popovici, mesaj de Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi: „Susțin copiii cu dizabilități să se bucure de viață. Haideți să-i susținem împreună!” (VIDEO)
20:46 - Unul dintre băieții lui Leonard Doroftei a devenit milionar în Canada: „În loc să cheltui banii prostește, eu am ales să îi strâng și să-i investesc”
20:22 - Mihai Bobonete, dezvăluiri despre momentele grele prin care a trecut: „Fac terapie de câțiva ani. Eram într-o stare critică”
20:02 - Reacțiile politicienilor după ce George Simion a cerut ca România să nu mai ajute Guvernul Republicii Moldova: „’Patriotul’ de carton ne cere să abandonăm Chișinăul, adică exact ce vrea Rusia” / „Simion e troll-ul Kremlinului”