Nelu Tătaru: Am primit doar 46 de milioane din măștile pentru familiie defavorizate. Dacă nu ajung și restul în 15 zile, reziliem contractul. Firma interpretează într-un fel niște reguli (VIDEO)

Nelu Tătaru: Am primit doar 46 de milioane din măștile pentru familiie defavorizate. Dacă nu ajung și restul în 15 zile, reziliem contractul. Firma interpretează într-un fel niște reguli (VIDEO)
Foto: Dan Amariei

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, vineri, că 19 Direcții de Sănătate Publică din țară au pimit până acum puțin peste 46 de milioane de măști din cele 108 milioane destinate familiilor defavorizate. Acesta a precizat că firma care a câștigat licitația are la dispoziție 15 zile pentru a livra restul măștilor, altfel contractul va fi reziliat. Ministrul liberal al Sănătății a mai spus că reprezentanții companiei „interpretează într-un fel niște reguli” din contract. Nelu Tătaru a mai anunțat că a dispus efectuarea unei anchete interne în Minister, la Achiziții și la compartimentul Juridic, pentru a evalua acest contract.

Nelu Tătaru, despre problemele cu livrarea măștilor pentru familiile defavorizate

„Încă din luna iunie, prin decizia Parlamentului, acele măști pentru familiile defavorizate au fost transferate de la Ministerul Muncii la Ministerul Sănătății. A început acea licitație, care a fost contestată și a durat 60 de zile. La trecerea perioadelor de contestație, 11 din cei 14 competitori care întruneau condițiile au încheiat contracte-cadru.

Primul competitor care a câștigat în baza prețului și a timpului de livrare a avut la rândul lui alte contestații. Când a trecut această perioadă de contestații, a început și un grafic de livrare.

Noi am notificat această firmă că nu a respectat nici acea constituire a garanției. Azi am făcut o nouă notificare că nu a respectat graficul de livrări. Avem un contract în care firma interpretează într-un fel niște reguli.

Am dispus o anchetă internă în Minister, la Achiziții și la compartimentul Juridic, pentru a evalua acest contract. 19 DSP-uri din țară au primit până în acest moment 46.000.665 de măști, urmând ca, din notificarea noastră, conform contractului, următoarea perioadă de 15 zile să fie cea în care trebuie livrată cantitatea. Dacă nu, se reziliază contractul”, a declarat, vineri, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Masca de protecție e obligatorie din luna mai, dar măștile pentru familiile nevoiașe nu au ajuns nici acum

Din 15 mai, odată cu trecerea de la starea de urgență la starea de alertă, masca de protecție a devenit obligatorie în România, în mijloacele de transport în comun, la locurile de muncă și în spațiile publice închise. Ulterior, aceasta a devenit obligatorie și în zonele aglomerate deschise din mai multe orașe.

Încă din 23 aprilie, pemierul Ludovic Orban declara, pentru B1 TV, că autoritățile vor găsi o soluție pentru a asigura gratuit aceste măști persoanelor sărace.

„Vom găsi o soluție pentru a permite achiziționarea de măști și de către persoanele vulnerabile, care au venituri mici, care se încadrează în prevederile Legii venitului minim garantat și pentru alte persoane, care nu au posibilitatea materială să-și achiziționeze”, declara Orban la acea vreme.

Întrebat dacă asta înseamnă că persoanele nevoiașe vor primi gratuit măștile din partea autorităților, șeful Guvernului a răspuns: „Cu siguranță. Vom defini categoriile și mecanismul de distribuire, posibil prin autoritățile locale, că ele știu care sunt personele vunerabile și au posibilitatea de a distribui aceste măști”.

Livrarea, însă, a fost întârziată de contestațiile depuse de firmele nemulțumite de rezultatul licitațiilor. Acum, guvernanții acuză firma câștigătoare că nu respectă termenii stabiliți în contract.

Ultima oră
19:59 - Incident la vizita Papei Francisc în Grecia: Un preot ortodox l-a făcut “eretic” (VIDEO)
19:40 - Consiliul Național al Elevilor: Condamnăm lipsa de viziune asupra unui posibil val 5 COVID. E esențial ca Ministerul Educației și cel al Sănătății să ia măsuri care să limiteze riscul de infectare din școli
19:14 - Grav accident la ieșire din Timișoara. Un om a murit și doi au fost răniți (VIDEO)
18:54 - Sorin Grindeanu: Am aflat o chestiune de Cartea Recordurilor – de 13 ani se lucrează la centura de la Tecuci. Zici că e centura Parisului (VIDEO)
18:35 - Doar 8.103 persoane au fost vaccinate anti-COVID-19 cu prima doză, în ultima zi. Datele complete
18:09 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 5 – 11 decembrie. Săgetătorii să fie foarte atenți ce vorbesc, cu cine vorbesc și ce promisiuni fac (VIDEO)
17:41 - Sorin Grindeanu: Eliminarea taxei de pod la Cernavodă-Feteşti, pe agenda Parlamentului săptămâna viitoare. Dacă am renunța la taxă, ne-am duce în jos cu 30 de milioane de euro în bugetul CNAIR
17:14 - Vaslui: Un tânăr care suferă de depresie şi-a tăiat gâtul cu drujba. El a fost dus cu elicopterul SMURD la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, unde a fost operat
16:48 - Sorin Grindeanu: În România nu avem cotă unică, asta e o prostie / S-a convenit ca la anul să avem o discuție așezată, dacă merită să umblăm la sistemul fiscal
16:26 - Tânără cu dizabilităţi dintr-un centru din Vâlcea, cu fractură la un picior netratată de jumătate de an şi cu malnutriţie severă / Parchetul a deschis dosar penal