Nou termen în dosarul lui Alexandru Vișinescu: Torționarul se întâlnește în sala de judecată cu singurul supraviețuitor din Penitenciarul Râmnicu Sărat

Nou termen în dosarul lui Alexandru Vișinescu: Torționarul se întâlnește în sala de judecată cu singurul supraviețuitor din Penitenciarul Râmnicu Sărat

Curtea de Apel Bucureşti judecă miercuri al patrulea termen în dosarul în care Alexadru Vişinescu este acuzat de infracţiuni contra umanităţii. Vişinescu este judecat în dosarul în care Parchetul General l-a trimis în judecată pentru atrocităţile comise în perioada comunistă la penitenciarul de la Râmnicu Sărat. Instanţa a stabilit daune de 660.000 euro pentru victimele lui Vişinescu, cu care de altfel torţionarul se întâlneşte în sala de judecată.

La Curtea de Apel Bucureşti a venit şi Valentin Cristea, singurul deţinut politic de la Penitenciarul Râmnicu Sărat care mai este în viaţă. Bărbatul a povestit chinurile din pușcăriile comuniste.

”Am fost supus unor restricții. Nu aveai voie să privești cerul, nu aveai voie să te apleci. Singurul drept era acela la plimbare. Acea plimbare consta în scoaterea deținuţilor într-o curte interioară, zilnic timp de 10-15 minute, timp în care eram obligați să mergem în cerc fără a privi în sus, astfel că nu puteam vedea cerul și fără a ne putea apleca pentru a culege ceva de pe jos. Eram sub paza unei santinele. Orice abatere de la acest program de plimbare putea fi observată de santinela care ne supraveghea și era raportată gardianului care proceda la conducerea deținutului în celulă. Plimbarea se facea separat pentru fiecare deținut. Niciodată nu puteam interacționa cu ceilalți deținuți. Și în celulă eram singuri”, a povestit Valentin Cristea, fost deţinut politic.

Alexandru Vişinescu este judecat în dosarul în care Parchetul General l-a trimis în judecată pentru atrocităţile comise în perioada comunistă la penitenciarul de la Râmnicu Sărat. Instanţa a stabilit daune de 660.000 euro pentru victimele lui Vişinescu.