Avocado a devenit în ultimii ani un adevărat zeu al dietelor moderne. Fructul este bogat în vitamine şi minerale esenţiale precum fibre şi uleiuri sănătoase, care mențin inima protejată şi au numeroase beneficii pentru sănătate.
Avocado poate fi adăugat la diferite feluri de mâncare şi poate înlocui, de asemenea, produsele alimentare nu prea sănătoase, păstrand gustul la fel. Cu toate acestea, ele sunt uneori dificil de găsit şi nu întotdeauna au un preţaccesibil.
Acesta este motivul pentru care recomandăm creşterea propriului copac avocado acasă. Nu e atat de greu cum pare, şi vă va oferi o sursă nesfârşită de fructe sănătoase, scrie BZI.
Iată ce trebuie să faci: Curăţă sâmburele de coajă. Ca să începi, trebuie să îndepărtezi cu grijă coaja sâmburelui. La început poţi încerca cu vârful unui cuşit, însă cu mare atenţie pentru a nu tăia sâmburele. De asemenea, să fii atent să nu îndepărtezi pieliţa maro pentru că aceasta are rol de protecţie al seminţei.
Localizează partea de sus şi partea de jos a sâmburelui de avocado
Partea uşor alungită este vârful, iar partea plată este cea de jos. Pentru încolţirea unui sâmbure de avocado este foarte important să ştii care este partea de jos care dă rădăcina, pentru a fi băgată în apă.
Ia 3 scobitori şi bagă-le în sâmburele de avocado, repartizate uniform în jurul circumferinţei. Aceste scobitori au rolul de schelet şi vor permite ca partea de jos a sâmburelui să se odihnească în apă, deci scobitorile trebuie să fie prinse bine. Se recomandă să fie poziţionate cu vârful puţin în jos, astfel încât o parte mai mare să stea în apă. Pune sâmburele de avocado jumătate scufundat într-un pahar cu apă. Poţi folosi un pahar sau un bol cu apă pe care îl aşezi mai apoi pe un pervaz, la lumina soarelui.
Este important să foloseşti un pahar prin care poţi să vezi cât de cât, pentru a putea observa cand încolţeşte sâmburele de avocado sau când trebuie să schimbi apa. (o dată la 5-6 zile). Asigură-te că schimbi apa în mod regulat, pentru a preveni apariţia mucegaiului, a bacteriilor şi apariţia unor ciuperci care pot opri germinarea seminţei.
Aşteaptă să încolţească seminţele de avocado! Pentru a încolţi e nevoie de cel puţin 8 săptamani.
Partea de sus a seminţei se va usca şi se va forma o fisură, iar pielea exterioară maro va cădea. Fisura se va extinde până în partea de jos şi prin crăpătură o rădăcină mică va începe să apară. Rădăcina va creşte mai mult, şi mai mult (poate deveni puţin lemnoasă) şi în cele din urmă, un vlăstar mic va apărea în partea de sus a sâmburelui.
Atenţie la rădăcină să nu cumva să rămână fără apă, pentru că va muri. Plantează copăcelul de avocado în pământ când este înalt de aproximativ 15 cm. Atunci când tulpina de avocado atinge înălţimea de 15-20 cm, se plantează într-un sol bogat în humus, într-un vas cu diametrul de 26 cm, lăsând jumătatea superioară a seminţei de avocado expusă la lumină. Ghiveciul se plasează pe un pervaz însorit.
Atenţie, planta de avocado are nevoie de udări frecvente. Solul trebuie să fie mereu umed, însă nu saturat. Îngălbenirea frunzelor este un semn de prea multă apă, în acest caz lasă pământul să se usuce câteva zile.
Ciupeşte frunzele pentru a încuraja ramificarea: Atunci când tulpina ajunge la 30 cm, îndepărtează ultimele 2 seturi de frunze. Acest lucru va încuraja creşterea unor muguri laterali şi a mai multor frunze, ceea ce va face planta mai stufoasă. De fiecare dată când planta mai creşte încă 15 cm, ciupeşte ultimele 2 frunze din partea de sus.
E nevoie de răbdare, dar satisfacâia va fi mare când veâi avea propriul copăcel care vă va livra mult râvnitele fructe!