UPDATE: În urma publicării articolului, am primit un punct de vedere, redăm mai jos poziția oficială a companiei Coca-Cola.
„Cafeina a fost și continuă să fie folosită în produsele Coca-Cola cu rol de aromă. Este unul dintre ingredientele care ajută la crearea gustului unic Coca-Cola și este încadrată, conform legislației
specifice, la categoria “arome” fiind folosită într-o cantitate redusă, respectiv 32 de mg într-o doză de 330 ml de produs.
Rețeta de Coca-Cola nu s-a modificat, ce s-a schimbat însă a fost modul de indicare a ingredientelor pe ambalaj, pentru a respecta cele mai recente reguli de etichetare din cadrul legislatiei europene in vigoare.
Conform legislatiei specifice, cafeina poate fi adaugată în produse și cu scop fiziologic. În aceste situații însă cafeina nu mai este considerată aromă, cantitatea fiind mult mai mare (peste 150mg/l), iar regulile de etichetare fiind, de asemenea, diferite, presupunând adaugarea unor declarații suplimentare. Nu este însă cazul produselor Coca-Cola Original sau Coca-Cola Zero Zahăr unde cafeina este adaugată doar ca aromă, deci într-o cantitate mult mai mică”.
Știrea inițială
În timp ce alți nutriționiști sunt de părere că sucurile carbogazoase sunt „cele mai proaste alimente”, Mihaela Bilic a transmis că „este o mare consumatoare de cola fără zahăr”.
Nutriționistul a explicat care sunt beneficiile acestor tipuri de băuturi:
„„Și spre surpriza celor care nu știu, Cola are o mulțime de beneficii: ajută digestia și previne constipația, blochează diareea și deshidratarea, înlătură greața și răul de transport (mașină/avion), are efect energizant, reglează tensiune arterială pentru hipotensivi și tratează migrenele. Iar aspartamul din varianta fără zahăr taie pofta de dulce și scade apetitul, deci este un aliat în cura de slăbire.”, a precizat Mihaela Bilic într-o postare pe Facebook, conform adevărul.ro.
Totuși, acestea au și o parte mai puțin bună, anume că „acidul fosforic strică dinții iar aciditatea strică stomacul până la gastrită”.
Mihaela Bilic a descoperit că în noua formulă a băuturilor de tip cola nu se mai include cafeina. „Astăzi vă anunț cu tristețe și părere de rău că i-am spus ADIO, arelația mea de iubire cu cola s-a terminat.”, a afirmat Mihaela Bilic.
„Breaking news: Coca-cola și Pepsi-cola nu mai conțin cafeină și nu mai au beneficiile pe care le-am pomenit mai sus…sunt doar o apă neagră cu arome!” „Consider că este nedrept să nu informezi consumatorii despre această decizie, care schimbă radical efectul produsului. Nu știu dacă asta s-a întâmplat doar în Europa sau la nivel mondial. Și sper să nu spună că au făcut-o pentru binele nostru, este jenant! Aroma de cafeină e cu siguranță mai ieftină decât cafeaua, mulți beau, puțini cunosc/ știu/înțeleg….”, a explicat nutriționistul.
În plus, Mihaela Bilic a subliniat că niciun aliment nu mai e la fel ca pe vremuri. „Eu mă consider un consumator înșelat și dezamăgit. Nimic din ceea ce mâncăm și bem nu mai e ca înainte, deși numele a rămas același, ingredientele s-au schimbat. Coca-Cola fost inventată în 1886 de un farmacist din Atlanta, brevetată ca medicament și folosită pe front în tratamentul dizenteriei. Fără coca și fără cafeină nu mai e nimic interesant în produsele tip Cola…poate doar sticla reciclabilă.”, a conchis Mihaela Bilic.