Rozina Miron, informaticiana de la Colegiul "Al. I. Cuza" din Galați, a făcut infarct în timp ce introducea datele de la contestaţiile care se depuneau la Evaluarea Naţională. După o oră, medicii ajunși la fața locului au fost nevoiţi să declare decesul. Ea a lăsat în urma sa doi copii, unul de trei şi altul de zece ani, notează viata-libera.ro.
Femeia era epuizată din cauza orelor nenumărate de muncă, dar și din cauza unui conflict cu conducerea școlii. În ultimele zile, ea lucrase de dimineața până noaptea târziu, chiar și în zilele teoretic libere, fiind obligată să stea atât în comisia de la Evaluarea Națională, cât și în cea de la Bacalaureat. Chiar în ziua în care se simţea sufocată de volumul de muncă primise o înştiinţare pentru a se prezenta în comisia de disciplină pentru a răspunde în legătură cu nişte greşeli pe care le-ar fi făcut în timpul probelor de competenţe la Bacalaureat.
"Ne-am întâlnit, vineri, săptămâna trecută, la şedinţa de instruire. Era foarte palidă şi obosită. Mi-a spus că are probleme mari cu directoarea şcolii. De probleme cu directoarea şi cu unii colegi s-a plâns tot timpul, în ultimul an. Vineri, la ora 11,00 noaptea, ea era în liceu şi a cărat singură 20 de calculatoare, pentru a pune în funcţiune sistemul de supraveghere pentru bacalaureat. Duminică m-a sunat plângând. Clacase, nu se mai putea concentra să introducă repartizările pentru Bacalaureat. Am stat până la opt seara împreună, ca să terminăm treaba. A doua zi am plecat amândouă la Bacalaureat. Avea aceeaşi nelinişte. I-am promis c-o ajut. M-a sunat pe la 16,30, începuseră contestaţiile la Evaluare. Se bloca aplicaţia, pentru că aşa se întâmplă când într-un sistem naţional intră să introducă date sute de şcoli în acelaşi timp. Mi-a zis că e supărată tare şi că-mi trimite să văd ceva. Eu aveam treabă atunci, am încurajat-o, i-am zis să nu intre în panică. Pe la opt seara am aflat murise. Nu mi-a venit să cred! Şoc! Abia pe la zece, mi-am adus aminte că-mi trimisese ceva. Am văzut hârtia de convocare în faţa comisiei de disciplină. Hârtia aia i-a pus capac", a povestit o prietenă a Rozinei Miron, pentru viata-libera.ro.
Conducerea ISJ a trimis ieri o comisie la Colegiul "Cuza" pentru a stabili ce s-a întâmplat, mai ales că pe Internet, și nu numai, au circulat mesaje de revoltă împotriva conducerii liceului. Colegii din toate școlile susțineau că femeia era profesionistă.
"Am vorbit cu inspectorii care au fost să ancheteze situaţia. Nu era cazul să fie chemată în comisia disciplinară, pentru că nu făcuse milimetric toate lucrurile. Directoarea, Iulia Chirnoagă, este o profesionistă ca dascăl, dar se poate să-i lipsească abilităţile manageriale, comunicarea, care e atât de importantă în aceste condiţii de stres în care se lucrează. Directoarea a făcut propunere către Consiliul de Administraţie, iar acesta a aprobat chemarea în faţa comisiei de disciplină. La rândul nostru, vom solicita Consiliului de Administraţie din şcoală să o cheme pe doamna directoare în comisia de disciplină. Vom vedea ce se va stabili", a declarat inspectoarea generală, Mioara Enache.
Directoarea colegiului, Iulia Chirnoagă, a declarat însă că nu este vinovată şi că toate comentariile de pe reţelele de socializare la adresa ei sunt răutăcioase.