O nouă țeapă face victime pe bandă rulantă în România, prin intermediul unui simplu SMS

O nouă țeapă face victime pe bandă rulantă în România, prin intermediul unui simplu SMS
FOTO: Pixabay.com

În ultimii ani, din ce în ce mai mulți români au fost păcăliți prin intermediul diverselor trucuri realizate doar cu ajutorul telefonului mobil, pentru obținerea ilegală și imorală de bani. După celebra metodă„accidentul”, o altă păcăleală facevictime pe bandă rulantă.

Infractorii își țepuiesc victimele cu ajutorul unui simplu SMS. Practic, se expediază un mesaj de la un număr din străinătate, prin care oamenii sunt invitați să-și verifice statusul unui colet, informează Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

„Mai mulți utilizatori au notificat CERT-RO cu privire la primirea unor SMS-uri dubioase, de la numere din străinătate sau din România, în care erau invitați să-și verifice statusul coletului. Este o metodă folosită de atacatori pentru a determina utilizatorii să acceseze acel link. Campania malițioasă poate suferi modificări, așa cum am observat în alte cazuri și poate folosi ca momeală și în alte domenii, nu doar serviciile de curierat. Fiți vigilenți!”, avertizează specialiștii în securitate.

Ce trebuie să faci ca să nu iei plasă

Pentru a evita evenimentele neplăcute, utilizatorii trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte:

– să nu apese pe linkuri primite din surse necunoscute;

– să nu furnizeze date personal, financiare sau de autentificare, după accesarea unor astfel de linkuri;

– să utilizeze o soluție de securitate pentru smartphone, pentru a preveni infectarea.

În cursul zilei de miercuri, CERT-RO a trimis alte două alerte de securitate. Una făcea referire la multiple notificări și alerte cu privire la un val de e-mailuri transmise din partea unei grupări infracționale din România, iar cea de-a doua, la încercarea hackerilor de a obține acces la conturile WhatsApp ale anumitor utilizatori.

Persoanele care se confruntă cu probleme de securitate informatică pot raporta situația la 1911, către CERT-RO sau la [email protected]

Urmăriți B1TV.ro și pe