O rezervație naturală din România riscă să dispară, din cauza construcțiilor și a secetei

O rezervație naturală din România riscă să dispară, din cauza construcțiilor și a secetei

Un lac bihorean de apă termală, considerat rezervaţie naturală riscă să dispară. Specii de pești, unice în lume, şi nuferi sunt în pericol din cauza celor care construiesc în apropierea lacului, în staţiunea Băile 1 Mai. Agenţia pentru Resurse Minerale, Primăria şi Administraţia Ape Crişuri au permis proprietarilor de pensiuni să foreze necontrolat, secând deja o parte din celebrul Lac cu Nuferi.

Specii unice în lume de peşti, dar şi nufăr termal, roşiara lui Racoviţă sau melcul melanopsis, toate specii unice, riscă să dispară.

Pe lângă vremea caniculară, care a secat râurile în toată ţara, lacul bihorean considerat rezervaţie naturală este ameninţat şi de numeroasele afaceri dezvoltate în staţiunea Băile 1 Mai.

“Este într-o criză foarte mare ecologică. Din decembrie, apa caldă a început să scadă și să nu mai vină deloc. De ce nu vine apa caldă? Pentru că se face abuz necontrolat, nimeni nu știe câtă apă se folosește, toate vilele și hotelul din zonă au apă termală și când îi iei la rost nu se știe nimic precis,” a explicat biologuil Ana Marosi.

“Noi nu avem dreptul să controlăm apa geotermală, Apele Române pot controla acele puțuri unde există acte de reglementare pentru apa subterană,” a precizat și directorul de la Administraţia Ape Crişuri, Pasztor Sandor.

Rezervația naturală Lacul cu Nuferi riscă să dispară

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_22578').select();" id="embed_text_22578" />