O stea de 30 de ori mai mare decât Soarele, descoperită. Are o compoziţie chimică neaşteptată

O stea de 30 de ori mai mare decât Soarele, descoperită. Are o compoziţie chimică neaşteptată
Sursă foto: captură YT

Astronomii au descoperit o nouă stea care este de 30 de ori mai mare decât Soarele și ar putea forța o regândire majoră a teoriilor evoluției stelare.

Steaua are o compoziţie chimică neaşteptată

Steaua, desemnată J0524-0336 și situată la aproximativ 30.000 de ani lumină de Pământ, are o concentrație șocant de mare a elementului litiu în comparație cu Soarele la vârsta sa actuală sau cu alte stele de vârste similare avansate.

Aceasta este o problemă pentru înțelegerea noastră a modului în care stelele forjează elemente mai grele prin fuziunea nucleară, deoarece litiul este un element ușor. Modelele actuale sugerează că elementele ușoare se pierd prin acest proces în favoarea elementelor mai grele precum carbonul și oxigenul, scrie Space.com.

Nu numai că J0524-0336 este bogat în litiu, dar are și o lipsă corespunzătoare de elemente grele.

Cum a fost descoperită steaua

Astronomii au descoperit J0524-0336 în timp ce vânau stele mai vechi în Calea Lacte. Steaua se află în ultimele etape ale vieții sale, ceea ce înseamnă că este clasificată drept „stea evoluată” și se umflă, creșterea dimensiunii făcând-o și mai strălucitoare.

În urma descoperirii acestei stele, cercetătorii au început să dezvăluie compoziția sa chimică folosind o metodă numită spectroscopie. Deoarece diferite elemente emit și absorb lumină la lungimi de undă caracteristice, privirea la ieșirea de lumină a unei stele sau „spectre”, poate dezvălui compoziția acesteia și raportul dintre elementele pe care le conține.

„Am descoperit că J0524-0336 conține de 100.000 de ori mai mult litiu decât are soarele la vârsta sa actuală”, a declarat Rana Ezzeddine, liderul echipei și cercetător de la Universitatea din Florida, într-un comunicat . „Această sumă provoacă modelele predominante despre cum evoluează stelele și poate sugera un mecanism necunoscut anterior pentru producerea sau reținerea litiului în stele”.

O etapă necunoscută în evoluția stelară

Echipa nu este complet în întuneric despre compoziția chimică obișnuită a acestei stele.

Ei au câteva ipoteze potențiale pentru a explica de ce J0524-0336 este atât de neobișnuit. O posibilitate este ca steaua să se afle într-un stadiu de evoluție stelar care nu a fost niciodată observat înainte. Alternativ, atunci când steaua s-a umflat, este posibil să fi învăluit o planetă în orbită sau chiar o stea din apropiere. Dacă acel corp ceresc era bogat în litiu, este posibil să fi infuzat J0524-0336 cu elementul. Și, dacă o astfel de absorbție a avut loc relativ recent, este posibil ca J0524-0336 să nu aibă timpul necesar pentru a fuziona acel litiu cu elemente mai grele.

Ezzeddine a sugerat că conținutul de litiu al J0524-0336 este atât de mare încât ambele mecanisme ar fi putut fi în joc.

Echipa va trebui să continue să observe steaua pentru a determina ce mecanism se află în spatele acestui rezultat neobișnuit sau dacă este într-adevăr ambele sau dacă vinovatul este cu totul altceva.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`