Oana Pellea, despre tatăl său: Un artist foarte valoros şi iubit

Oana Pellea, despre tatăl său: Un artist foarte valoros şi iubit
Foto: i-stiri.ro

Amza Pellea a primit, joi, postum, o stea pe Walk of Fame, la 80 de ani de la naşterea sa. Evenimentul a avut loc la ora 13:00, în spațiul bucureștean dedicat marilor valori ale filmului și scenei românești, situat în piața Timpului, din vecinătatea magazinului Cocor.

Steaua a fost dezvelită de fiica sa, Oana Pellea, care a fost acompaniată de primarul orașului Băilești, județul Dolj, orașul în care celebrul actor s-a născut.

“Amza Pellea a fost şi este un actor iubit de public, care l-a făcut ceea ce este, adică un om şi un artist foarte valoros şi foarte iubit. Înainte de a pleca de pe pământ, se întreba: De ce m-or fi iubit pe mine toţi oamenii?”, a spus Oana Pellea la eveniment.

Fiica marelui actor a continuat cu mulţumiri pentru cei care au contribuit la decernarea stelei pentru Amza Pellea: “Vreau să mulţumesc primarului de la Băileşti pentru că şi-a aşternut sufletul ca să-l slujească pe Amza şi mai mulţumesc Consliului de Administraţie Cocor, care în clipa în care a auzit, a dat totul peste cap ca să Amza să primească această stea exact de ziua lui”.

În încheiere, Oana Pellea a ţinut să-i transmită un mesaj tatălui ei: “Vreau să-i spun lui Amza doar..” păstrând un moment de tăcere, după care a continuat: “I-am zis”, semn că mesajul a fost unul tăcut, din suflet.

Amza Pellea a fost unul dintre cei mai importanți actori români, care s-a dedicat teatrului și filmelor românești. Actorul a jucat la Teatrul Național din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie și Teatrul Național din București.

A jucat în 20 de filme, a primit numeroase premii, printre care se numără cel pentru interpretare masculină, câștigat la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, pentru rolul din pelicula „Osânda”.

Amza Pellea a încetat din viață pe data de 12 decembrie, 1983 la București, la vârsta de 52 de ani. Speculațiile asupra morții sale au fost multiple, însă nedemonstrate. Actorul este înmormântat la cimitirul Bellu din București.

Amza Pellea, stea pe Walk of Fame