Occidentul remarcă succesul procurorului-șef al Europei. Laura Kovesi a debutat cu o viteză „supersonică”

Occidentul remarcă succesul procurorului-șef al Europei. Laura Kovesi a debutat cu o viteză „supersonică”
Foto: Facebook

Laura Codruță Kovesi este lăudată în presa occidentală, la doar un an de la preluarea mandatului de procuror-șef.

Fosta șefă a DNA a împlinit un an de când se află la conducerea Parchetului European. În acest interval, ea a deschis 929 de cercetări și a primit peste 4.000 de sesizări de infracțiuni care implică fonduri europene. De asemenea, printre reușite se numără emiterea a 28 de rechizitorii și obținerea a patru condamnări.

Un an de activitate cu succes

Cotidianul flamand De Tijd a întocmit un bilanț, potrivit căruia în atenția ei se află, la momentul actual, doi foști premieri – bulgarul Boiko Borisov și cehul Andrej Babis.

„Toată lumea credea că vom începe încet, dar am început cu o viteză supersonică”, a declarat Kovesi râzând într-un interviu prin videoconferință din Luxemburg, unde locuiește și lucrează astăzi. „Statisticile arată că avem un istoric dovedit în investigațiile transfrontaliere și în lupta împotriva crimei organizate.”

În acest an, în urma anchetelor penale, justiția a înghețat 259 de milioane de euro. Această sumă întrece de patru ori bugetul Parchetului European. Acesta este primul parchet împuternicit să investigheze infracțiunile care vizează bugetul UE.

Presa străină a subliniat că Laura Kovesi a trimis în fața justiției înalți lideri politici.

„Este un adevărat procuror. Nu un politician, nu un diplomat. Nu îi este frică să spună lucruri și să facă ceea ce trebuie făcut. Acest lucru a permis Parchetului European să ajungă atât de departe”, a mărturisit unul dintre colaboratorii lui Kovesi.

Urmăriți B1TV.ro și pe