Studiu: Oceanele se încălzesc mult mai repede decât se credea anterior

Studiu: Oceanele se încălzesc mult mai repede decât se credea anterior
Foto: Oceanul Indian (sursă foto: hepta.ro)

Oceanele se încălzesc cu 40% mai repede decât au estimat experţii Naţiunilor Unite în urmă cu cinci ani, temperatura lor înregistrând niveluri record, se arăta într-un nou studiu pe tema încălzirii globale, citat The New York Times.

„În 2018 oceanele Pământului vor fi înregistrat cele mai mari temperaturi de până acum. Anterior, 2017 a fost cel mai fierbinte an, iar înaintea lui, anul 2016”, a precizat Zeke Hausfather, un cercetător al grupului Berkeley Earth şi totodată unul dintre autorii studiului.

Potrivit studiului, oceanele au absorbit 93% din căldura blocată pe Pământ de efectul de seră cauzat de om. Căldura reţinută a dus, însă, la creşterea cantităţii de ploaie, la creşterea nivelului mării (prin topirea calotei glaciare), la distrugerea recifurilor şi la descreşterea nivelurilor de oxigen din apă.

Cu toate acestea, oceanele au reprezentat o zonă tampon critică şi una care a încetinit procesul de încălzire globală.

„Dacă oceanul nu ar fi absorbit atâta căldură, suprafaţa terestră s-ar încălzi mult mai rapid decât se încălzeşte acum”, a precizat Malin Pinsky, profesor în cadrul Universităţii Rutgers din New Jersey.

„Problema se extinde dincolo de doar peste, s-a tranformat în războaie comerciale. S-a transformat în dispute diplomatice. În unele cazuri s-a transformat într-o prăbuşire a relaţiilor internaţionale”, a adăugat profesorul.

Studiul în cauză a fost publicat săptămâna trecută în revista Science.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`