Orașele din România unde este cel mai ieftin să trăiești

Orașele din România unde este cel mai ieftin să trăiești
Foto: PIXABAY.

Costul vieții în Sibiu este cel mai scăzut dintre principalele orașe reședință de județ din țară, potrivit statisticilor prezentate de numbeo.com. Pe parcursul anului 2023, Sibiul a devenit cel mai ieftin oraș din punctul de vedere al costului vieții, cu o estimare lunară de 7.953 lei, fără chiria inclusă.

Circa 8.000 de lei pentru un trai decent la Sibiu

Platforma numbeo.com analizează statistic nivelul de trai din marile orașe ale lumii, raportat la costul vieții din New York. O familie cu patru membri are nevoie de aproximativ 7.953 de lei pe lună pentru a trăi decent în Sibiu, iar pentru un individ suma este de 2.300 de lei pe lună. Costurile sunt similare cu cele din Craiova, care este cu 1,3% mai scump decât Sibiul, cu costuri lunare de 8.150 de lei pentru o familie și 2.442 de lei pentru un individ.

Bucureștiul, cel mai scump oraș din clasament

La polul opus, cel mai scump oraș în care se poate trăi în România este Bucureștiul, cu 25,3% mai scump decât Sibiul. Costurile lunare pentru o familie cu patru membri ajung la 9.908 lei, iar pentru un individ la 2.784 lei, tot fără chiria inclusă. Pe locul al doilea se află Clujul, care este cu 19,8% mai scump decât Sibiul. O familie va plăti 9.525 lei pe lună, iar un individ 2.741 lei, tot fără chiria inclusă.

Chiria este mai mare în Sibiu, acolo unde o garsonieră costă între 1077-1349 lei (în afara centrului) și 1349 lei (în zona centrală). În Craiova, costurile sunt mai mici și variază între 523-1360 lei. Cele mai mari prețuri sunt în București, unde o garsonieră costă în medie 1586 lei, iar în centrul orașului costă cel puțin 2254 lei.

Cele mai bune prețuri pentru utilități sunt în Oradea

Costurile pentru utilități sunt printre cele mai mici din țară la Sibiu, unde un sibian plătește în medie lunar între 300-780 lei, în timp ce în Craiova costurile pentru utilități variază între 523-1360 lei. Cele mai bune prețuri pentru utilități sunt în Oradea, unde costurile încep de la 300 lei și ajung la 600 lei și în Iași.

Astfel, potrivit datelor publicate de cei de la Numbeo, Sibul a devenit în 2023 cea mai “ieftină” reședință de județ din România. Chiar dacă prețurile fluctuează, iar unele sunt mai ridicate decât cele din alte orașe importante din România, per total, Sibiul ajunge să se claseze pe ultimul loc în topul costurilor orașelor analizate (București, Cluj, Sibiu, Iași, Craiova, Oradea, Timișoara, Constanța și Brașov), notează Ora de Sibiu.

Urmăriți B1TV.ro și pe