Pandemia de coronavirus. Când va primi România primele vaccinuri

Pandemia de coronavirus. Când va primi România primele vaccinuri
Foto: Pixabay

România ar putea beneficia de un vaccin împotriva coronavirusului în primul trimestru al anului viitor, a declarat ministrul Sănătății. Nelu Tătaru a mai precizat că, în prima jumătate din 2021, am putea să producem vaccinul chiar la noi în țară. Până atunci, însă, românii trebuie să respecte regulile, pentru a ține sub control răspândirea bolii. Anterior, Tătaru afirmase că Uniunea Europeană a cumpărat, într-o primă tranșă, 30 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, iar România are asigurate 4% dintre acestea.

Un vaccin împotriva coronavirusului, posibil la începutul anului viitor, anunță Nelu Tătaru

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat miercuri seară, pentru Digi24, că România ar putea beneficia de un vaccin anti-COVID-19 în primul trimestru al anului viitor.

„Comisia Europeană are în discuţie, în evaluare şi contractarea cu șase firme producătoare. Sunt deja două care au semnat contractul. Noi suntem acolo, urmează ca în primul trimestru al anului viitor să beneficiem de un prim vaccin şi, în prima jumătate a anului, să putem să îl şi facem la noi în ţară”, a declarat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a ținut apoi să sublinieze că nu putem trece cu bine de această epidemie decât respectând regulile stabilite de autorități.

Tătaru a explicat faptul că nu ne putem imuniza decât trecând prin boală sau având un vaccin, or în acest moment nu ne putem permite să alegem prima variantă: „Atunci vom aplica acele reguli şi măsuri care ne-au făcut ca până acum să gestionăm destul de bine această pandemie”.

Anterior, Tătaru declarase că Uniunea Europeană a contractat 30 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, într-o primă tranşă, iar România, raportat la numărul de locuitori, are asigurate 4% dintre acestea: „Comunitatea europeană va primi 30 de milioane într-o primă tranşă, având discuţii şi contracte ferme cu o serie de firme, iar noi urmează să primim o parte din aceste vaccinuri, raportat la numărul de populaţie. S-a decis, din cele 30 de milioane de doze de vaccin care vor fi primite într-o primă tranşă de comunitatea europeană noi suntem cu 4% – 1.290.000 de doze”.

Prioritate la vaccinare ar urma să aibă persoanele din „grupele extreme şi persoanele care lucrează direct cu populaţia, personalul medical, profesorii, personalul didactic”.

Cum explică Nelu Tătaru creșterea numărului de infectări cu SARS-CoV-2

Ministrul Sănătății a insistat pe respectarea regulilor mai ales acum, când întoarcerea oamenilor din vacanțe, reluarea activităților și redeschiderea școlilor pot antrena o răspândire mai agresivă a SARS-CoV-2, lucru pe care deja începem să-l vedem.

Miercuri, România a înregistrat cel mai mare număr de noi cazuri de coronavirus – 1.713.

„Suntem într-o lună în care vom avea o fluctuație a numărului de cazuri, și după numărul de teste, dar și luna cu cele mai multe măsuri de revenire la o cvasi-normalitate, incluzând aici începerea anului școlar, luna de campanie electorală, reînceperea activității în restaurante, cinematografe, revenirea populației din concedii, aglomerarea din transportul în comun și alegerile de la sfârșitul lunii”, a mai declarat ministrul Nelu Tătaru.

El a mai precizat că înțelege graba oamenilor, dar „precauțiile trebuie să fie maxime. Estimăm o creștere a numărului de cazuri”.

La rândul său, profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a susținut că Organizația Mondială a Sănătății se așteaptă la o creștere a cazurilor de coronavirus în toată Europa.

O amenințare mai mare: Epidemia de COVID-19, suprapusă peste gripa sezonieră

Anterior, ministrul Sănătății a avertizat că urmează o perioadă în care epidemia de coronavirus se va suprapune cu gripa sezonieră, fapt ce va constitui o provocare mai mare și va necesita o atenție sporită.

„Gripa sezonieră va șubrezi organismul. În contextul în care pregătim această toamnă avem acele 3 milioane de vaccinuri, iar din informațiile noastre sunt cumpărate deja 500.000 de vaccinuri. Recomandarea este să ne vaccinăm, mai ales cei care sunt în grupele de risc. Măcar să facem vaccinul pentru bolile pentru care putem”, a declarat Tătaru, pe 9 septembrie.

Ultima oră
01:23 - Klaus Iohannis, la Adunarea Generală a ONU de la New York: România crede cu tărie că valorile democratice și o ordine internațională bazată pe reguli sunt fundamentale pentru un viitor mai sigur și mai bun (VIDEO)
00:00 - Ministrul Mediului a discutat cu Tiberiu Boșutar, activistul bătut crunt într-o pădure din Suceava, fieful lui Gheorghe Flutur. Tanczos Barna: Sper să se facă lumină cât mai repede în acest caz
23:54 - Alertă la Călimănești. Trei persoane au ajuns de urgență la spital, după ce o mașină a căzut pe acostamentul căii ferate
23:38 - Octavian Berceanu: Nu am avut nicio discuție cu Florin Cîțu și Klaus Iohannis, deși mi-aș fi dorit / Baronii locali s-au obișnuit de 20 de ani să dicteze și am găsit o presiune enormă, dar am reușit să stopez presiunile politice
23:36 - USR PLUS, videoclip cu declarațiile premierului Florin Cîțu privind campania de vaccinare și valul 4: „Din minciună în minciună, campania de vaccinare a eșuat în România”
23:15 - Alexandru Rafila, despre paturile ATI: Cifrele au variat de-a lungul timpului în funcție de entuziasmul diverselor personalități politice. Numărul lor nu poate fi modificat substanțial, probabil că sunt circa 4.000 în total (VIDEO)
23:13 - Ionuț Dolănescu, decizie radicală. Sunt vizați soția și cei trei copii, dar și Maria Ciobanu
22:45 - Alexandru Rafila, despre dosarul DNA privind achiziționarea de vaccinuri: Probabil că plângerea penală vine dintr-o zonă apropiată de Vlad Voiculescu. Guvernul să facă public contractul, nu discutăm de rachete balistice (VIDEO)
22:29 - Ludovic Orban: Au fost unii colegi care m-au atacat mai rău ca cei din PSD / Florin Cîțu s-a schimbat după ce a decis să candideze la șefia partidului
22:22 - Vlad Voiculescu: Cel mai ușor pentru premier e să spună că altcineva este vinovat. Eu n-am mai văzut o țară în care campania de vaccinare să fie condusă de premier și de armată (VIDEO)