De unde s-a inspirat Papa Francisc când a spus că ‘România este Grădina Maicii Domnului’? Patriarhul Daniel explică misterul din spatele acestor cuvinte: Minunea s-a întâmplat în anul 1499

De unde s-a inspirat Papa Francisc când a spus că 'România este Grădina Maicii Domnului'? Patriarhul Daniel explică misterul din spatele acestor cuvinte: Minunea s-a întâmplat în anul 1499
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Papa Francisc în 2019 și Papa Ioan Paul al II-lea în 1999 au folosit, în vizitele lor, expresia „România este Grădina Maicii Domnului”, cu care cei doi sfinți părinți au topit inimile românilor.

Puțini știu însă de unde vine acest apelativ.

Agenția de presă Basilica a explicat originea expresiei, apelând la cuvintele Patriarhului Daniel, capul Bisericii Ortodoxe Române.

Faptul că România este „Grădina Maicii Domnului” are la bază o minune petrecută în judeţul Neamţ, la Mănăstirea Bisericani pe vremea Sfântului Cuvios Iosif, scrie sursa citată.

„Grădina Maicii Domnului” este asimilată de creştinii ortodocşi, în general, ansamblului monastic de pe Muntele Athos.

În 1499, Cuviosul Iosif de la Bisericani şi ucenicii săi au început să construiască o biserică. Însă din cauza războaielor și a altor probleme ale vremii au renunțat acest demers și au hotărât să plece în Sfântul Munte Athos, supranumit „Grădina Maicii Domnului”.

Conform sursei citate, la plecare, Fecioara Maria li s-a arătat într-un stejar și i-a oprit să plece.

„Din stejarul respectiv, pe care credincioşii puneau adesea icoana Maicii Domnului, le-a spus Ea călugărilor: «Nu mai mergeţi la Muntele Athos, pentru că şi aici este grădina Mea». Şi de-atunci s-a spus că şi România este Grădina Maicii Domnului”, a spus Patriarhul Daniel într-una din predicile sale.

Monahii au găsit într-o scorbură a stejarului din care a glăsuit Maica Domnului o icoană făcătoare de minuni, iar pe acel loc a fost construită o bisericuţă de lemn, mai scrie agenția citată.

Rădăcinile acelui stejar se află și acum la Bisericani, într-o biserică nouă sfințită de Patriarhul României pe vremea păstoririi sale ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei pe 3 octombrie 1999, la împlinirea a 500 de ani de la apariția Maicii Domnului.

Prin urmare, chiar Maica Domnului a spus pentru prima dată că România este Grădina Ei.

Ultima oră