Părinţii şi elevii admit că au dat şpagă profesorilor, pentru că li s-a cerut, dar și din proprie inițiativă

Părinţii şi elevii admit că au dat şpagă profesorilor, pentru că li s-a cerut, dar și din proprie inițiativă

Părinţii şi elevii admit că dau şpagă profesorilor. Concluzia reiese dintr-un studiu comandat de Ministerul Educaţiei, citat de jurnaliştii de la Adevărul, care arată că 42% dintre părinţi şi 17% dintre elevi au recunoscut că au dat şpagă, în ultimii trei ani, în sistemul de educaţie, atât pentru că li s-a cerut, dar şi din proprie iniţiativă.

Peste 40% dintre părinţii şi elevii intervievaţi au susţinut că există corupţie în şcoli şi licee. Mai mult, ei au recunoscut chiar că au fost puşi în situaţia de a da şpagă. Asta în timp ce 70% dintre profesori au declarat că nu există corupţie în şcolile din România.

Datele au reieşit din raportul de cercetare, realizat în cadrul proiectului european „Prevenirea corupţiei în educaţie prin informare, formare şi responsabilizare”, comandat de Ministerul Educaţiei. Autorii studiului au subliniat că 42% dintre părinţi şi 17% dintre elevi au recunoscut că au dat şpagă în şcoli, în timp ce 14% dintre ei le-au dat cadouri profesorilor.

Corupţia şi mita nu sunt singurele probleme cu care s-au confruntat părinţii la şcoală, mai arată studiul, ci şi cu diversele plăţi pe care trebuie să le facă pentru şcoală, de la bani pentru reparaţii, fondul clasei, serbări şi materiale didactice, până la cadouri date lunar profesorilor pentru atenţie specială acordată copilului sau pentru a nu lua note mici.

Cât despre Bacalaureatul din 2013, doar un sfert dintre părinţi cred că a fost corect, ba chiar aproape 40% dintre ei cred că a fost fraudat.

În ce priveşte corupţia în educaţie, atât părinţii, cât şi cardele didactice au enumerat drept cauze nivelul scăzut de salarizare a dascălilor, criza valorilor morale din societate şi subfinanţarea sistemului de învăţământ. Iar la capitolul soluţii, toţi sunt de părere că ar fi nevoie de majorarea salariului unui profesor, până la 2.000 – 3.300 de lei.

Coordonatorul studiului, Gabriel Ispas, secretar general al Ministerului Educaţiei, spune totuşi că exemplul de integritate trebuie să-l dea profesorii.

Ultima oră
11:27 - Cristian Diaconescu: Pierderea vieții unui cetățean român într-un incident precum cel din strâmtoarea Hurmuz trebuie să fie subliniată printr-o reacție cât se poate de dură a statului român (VIDEO)
11:22 - Studiu: Vânzările mașinilor electrice vor exploda în 2021, cu 70% mai mult față de anul anterior
11:02 - ANM, avertizări: Valul de căldură va persista în regiunile sudice și estice, iar în Muntenia vor fi atinse 41 de grade. Moldova, sub Cod portocaliu de vijelii puternice, grindină și averse torențiale
11:02 - Cărțile de identitate electronice cu cip intră în vigoare și în România. Unde și în ce condiții vor fi eliberate
10:40 - Atleta Andrea Miklos nu va participa la Jocurile Olimpice din motive medicale, deși se află la Tokyo. COSR: Din păcate, se va întoarce în curând în țară
10:36 - Jandarmii din Harghita, solicitați să intervină de opt ori pentru îndepărtarea urșilor în weekend
10:33 - Pericol pe străzile din Eforie Nord! Ce au văzut turiştii duminică seară e foarte grav
10:15 - O familie de români a plecat în Grecia cu un Tico, fără roată de rezervă. Decizia a stârnit furia șoferilor: „Nu vreți sa știți ce a fost in mesageria mea”
10:01 - România condamnă cu fermitate atacul deliberat asupra vasului „Mercer Street” și își rezervă dreptul de a acționa în consecință. Ambasadorul Iranului, convocat de urgență la MAE
09:56 - Fost ministru al apărării din Republica Moldova, arestat pentru 30 de zile: Alexandru Pînzari e suspectat că ar fi comis infracțiuni ca șef al Inspectoratului General de Poliție