Pastila de a doua zi, distribuită adolescentelelor galeze de la vârsta de 13 ani

Pastila de a doua zi, distribuită adolescentelelor galeze de la vârsta de 13 ani
Foto: thelocal.de

În baza unei noi legi propuse de autorităţile galeze, farmaciştii vor putea vinde celebra „pastilă de a doua zi” inclusiv fetelor de 13 ani, fără ca adolescentele să aibă nevoie de acordul medicului sau al părinţilor pentru a utiliza această metodă contraceptivă.

Propunerea vine ca soluție la una dintre problemele cu care se confruntă Țării Galilor, deţinătoarea recordul sarcinilor în rândul adolescentelor, informează publicația AP, citată de Newser.

Vârsta legală de la care adolescenţii din britanici, inclusiv cei galezi, își pot începe viața sexuală este de 16 ani.

Iniţiativa legală a fost luată de ministrul galez al sănătăţii, Edwina Hart. În Marea Britanie, pastila de a doua zi se eliberează în baza unei reţete emise de un doctor sau de o clinică de planificare familială, dar Ţara Galilor este prima care propune accesul direct la metoda contraceptivă.

În timp ce prezervativul rămâne cea mai bună metodă contraceptivă, de la 1 Aprilie, farmaciştii din Ţara Galilor vor putea oferi pastila de a doua zi, în acelaşi timp acordând şi servicii discrete de consiliere.” Au declarat reprezentanţii guvernului galez.

Vârsta legală de la care adolescenţii îşi pot începe viaţa sexuală variază de la ţară la ţară. În Spania tinerii pot întreține relații sexuale de la 13, iar în Turcia, cel mai sever regim din acest punct de vedere, de la 18 ani.

Legislaţia română permite începerea vieții sexuale de la vârsta de 15 ani, iar Vaticanul nu are nicio lege care să controleze aceste aspecte ale vieţii private