Patriarhul Daniel: În toamna lui 1989, comuniștii au interzis închinarea la sfintele moaşte, de Sfântul Dimitrie cel Nou. Peste câteva luni, regimul a căzut. Dumnezeu nu se lasă batjocorit!

Patriarhul Daniel: În toamna lui 1989, comuniștii au interzis închinarea la sfintele moaşte, de Sfântul Dimitrie cel Nou. Peste câteva luni, regimul a căzut. Dumnezeu nu se lasă batjocorit!
Foto: Patriarhia Română

Patriarhul Daniel a susținut, marți, că autorităţile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaşte în toamna anului 1989, iar în câteva luni întreg regimul a picat. A făcut această afirmație la cermoniile organizate cu ocazia sărbătorii Cuviosului Dimitrie cel Nou, în contextul în care autoritățile au impus măsuri speciale de organizare a pelerinajelor, dată fiind epidemia de coronavirus.

„În toamna anului 1989, cu prilejul hramului Sfântului Dimitrie cel Nou, în 27 octombrie autorităţile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaşte. (…) Această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost răsplătită în sensul că peste câteva luni regimul comunist a căzut. (…) Dumnezeu nu se lasă batjocorit! El este îndelung răbdător, dar este şi drept”, a afirmat Patriarhul Daniel, potrivit News.ro.

Ca măsură de limitare a răspândirii SARS-CoV-2, autoritățile au dispus ca la evenimentele cu caracter religios de anul acesta, de tipul pelerinajelor, să nu participe decât persoanele care au domiciliul sau reședința în localitățile respective. Măsura a fost încălcată la pelerinajul de la Iași, unde jandarmii au cedat la un moment dat, sub presiune enoriașilor furioși, și i-au lăsat pe toți să ajungă la racla cu moaștele Sfintei Parascheva. Organizarea a fost mult mai bună, în schimb, în București. Unii credincioși s-au plâns de noile reguli, dar au spus că le înțeleg și le urmează.

Pelerinajul din București, în condiții speciale din cauza epidemiei de coronavirus

Marți e a treia zi a pelerinajului din București și este și cea mai importantă, pentru că are loc praznicul Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. Sfânta Liturghie de hramul Catedralei Patriarhale și al Capitalei a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. La slujbă au venit și mai mulți politicieni, între care Marcel Ciolacu, liderul PSD și președintele Camerei Deputaților, Monica Anisie, ministrul Educației, și mai mulți primari de sector.

Mii de credincioși s-au închinat deja la moaștele Sfântului Dimitrie. Jandarmii au avut grijă ca accesul să se facă pe două culoare în loc de unul, cum a fost zilele trecute. Credicioşii au prezentat buletinul sau şi-au lăsat datele de contact.

Pelerinajul de pe dealul Mitropoliei are loc în condiții speciale anul acesta, din cauza epidemiei de coronavirus. Circa o mie de persoane se mai află constant la coadă, iar timpul de așteptare e de circa o oră.

Reguli încălcate la pelerinajul Sfintei Parascheva din Iași

Regulie instituite de autorități au fost, însă, ignorate la pelerinajul de la Iași. Fără mască de protecţie, fără distanţare socială, sute de oameni s-au îmbulzit cu forţele de ordine, şi au încercat să intre cu forţa în curtea catedralei din Iaşi. Iar jandarmii şi poliţiştii s-au încurcat până şi în ordine. Dacă la început nu au permis intrarea celor care nu aveau buletin de Iaşi, la un moment dat le-au dat voie. Apoi iar au restricţionat accesul.

Celor care au protestat nu le-a păsat de pandemia de coronavirus sau de riscul la care s-au expus. Oamenii spun că nu le este frică de virus şi asta pentru că nu există. Grav este că unii au adus cu ei şi copii.

„Eu nu ma tem de COVID, asta e minciună pe față! Eu stau de patru zile aici fără mască și n-am COVID și am diabet de 26 de ani!”, a spus o enoriașă.