Faimosul PEPENE DE DĂBULENI, pe cale de DISPARIŢIE! Soiul, înlocuit cu seminţe din Grecia, Olanda, Spania sau Turcia

Faimosul PEPENE DE DĂBULENI, pe cale de DISPARIŢIE! Soiul, înlocuit cu seminţe din Grecia, Olanda, Spania sau Turcia

Pepenele autentic de Dăbuleni riscă se devină istorie în condițiile în care fermierii au hotărât să înlocuiască soiul cu semințe din Grecia, Olanda, Spania sau Turcia.

„Seminţele aduse din Grecia, Olanda, Spania, Trucia, sunt mult mai productive, iar noi vom face în aşa fel încât gustul să fie la fel ca Dulcele de Dăbuleni. Nimeni nu o să fie dezamăgit de gust şi va fi la fel ca cel din copilărie. Deja a început plantarea lubeniţelor în câmp, iar primii pepeni vor apărea pe piaţă în luna iunie, kilogramul va fi undeva la 3 lei. În zonă mai sunt puţini fermieri care mai cultivă soiul autentic (Dulcele de Dăbuleni), iar drept să spun acesta este mai puţin productiv şi se coace şi mult mai târziu. Interesul nostru este să ieşim primii pe piaţă şi să avem vânzare. O să vedeţi în iunie ce gust bun au şi nici nu o să vă daţi seama că nu sunt 100% româneşti“, a spus Iulian Nicoliţă, din Dăbuleni, potrivit adevarul.ro.

Fermierii din Dăbuleni susţin că seminţele din import sunt mai productive. La Staţiunea de Cercetare din Dăbuleni au fost create trei soiuri: de Dăbuleni, Dulcele de Dăbuleni şi Oltenia, iar specialiştii îi încurajează pe fermieri să nu renunţe să mai cultive pepenii care i-au făcut celebri.