DIICOT: Percheziții în România, Austria și Marea Britanie pentru destructurarea unui grup infracțional

DIICOT: Percheziții în România, Austria și Marea Britanie pentru destructurarea unui grup infracțional

Un număr de 16 percheziții domiciliare, care vizau destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori, trafic de migranți, proxenetism, contrabandă, instigare la contrabandă, șantaj, complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei de stat, dare de mită și divulgarea informațiilor secret de serviciu, au fost efectuate miercuri de DIICOT.

Perchezițiile au fost efectuate în România, dar și în Viena, Austria, și o percheziție în Huddersfield, Marea Britanie, în baza unor ordine europene de anchetă transmise de către procurorii DIICOT autorităților judiciare competente din cele 2 state.

Cum acționa grupul infracțional

Din anchetă a reieșit că, în cursul anului 2012, pe teritoriul României, s-a constituit un grup infracțional organizat al cărui lider a dezvoltat la nivelul unor state ca Austria, Germania, Anglia, Cipru, Elveția și Turcia legături infracționale cu diverse persoane pe care le folosește în vederea realizării scopului infracțional pe linie de proxenetism, trafic de persoane, contrabandă și spălarea banilor.

Mai precis, liderul grupării a recrutat persoane de sex feminin, din medii defavorizate, pentru a le plasa în vederea practicării prostituției pe teritoriul mai multor state europene, lăsându-le în grija legăturilor infracționale pe care le-a dezvoltat de-a lungul timpului, în vederea obținerii de sume mari de bani.

”Liderul grupării le induce persoanelor vătămate ideea că acestea produc bani din prostituție ca urmare a ajutorului acordat de el, neputând altfel practica această activitate, în același timp fiind sigura modalitate prin care pot obține sume de mari de bani într-un timp scurt”, potrivit unui comunicat.

Mai mult, acesta recurge la agresiuni fizice sub diverse pretexte, în vederea producerii unei stări de temere în cazul în care persoanele vătămate nu îi înmânează sumele de bani produse, nu se ridică la nivelul așteptărilor sale, ori acestea refuză continuarea practicării prostituției în beneficiul său, lăsându-le femeilor de înțeles că este intangibil, deoarece dispune de sume importante de bani cu care poate corupe autoritățile.

Totodată, membrii grupării desfășoară și activități de introducere în mod ilegal de bijuterii din aur pe teritoriul României, prin vama Giurgiu, având ca țară de proveniență Turcia.

O parte dintre acestea sunt comercializate la un magazin pe care unul dintre membrii îl deține în municipiul Giurgiu, iar o altă parte sunt oferite sub formă de cadou persoanelor obligate să practice prostituția, ”pentru a le crea impresia de îndatorare față de membrii grupării”.

Sume uriașe de bani, automobile, ceasuri și arme, ridicate de autorități

În urma perchezițiilor efectuate în România autoritățile au ridicat sumele de 18.700 de lei, 4.300 de euro, 100 de dolari, dar și 8 autoturisme de lux, o autoutilitară și 6 ceasuri.

Totodată, au fost depistate 4 pistoale cu muniție cu bilă și gaz, o pușcă cu aer comprimat, 23 de cartușe, 2 cutii de muniție cu bile metalice, 2 macete, o sabie tip samurai, mai multe cuțite, 12 bancnote din cupiura 20 de lire sterline susceptibile a fi contrafăcute, aproximativ 2 grame de fragmente vegetale uscate de culoare verde oliv, bijuterii din aur, 57 de parfumuri și articole vestimentare susceptibile a fi contrafăcute, 19 telefoane mobile, 20 de cartele SIM, 5 laptopuri, 3 tablete, chitanțe pentru transferuri bancare, precum și alte înscrisuri.

Pe de altă parte, la percheziția efectuată în Marea Britanie au fost identificate 2 persoane de sex feminin, exploatate de către membrii grupării, mai multe telefoane mobile și medii de stocare, în acest context fiind identificați și arestați 2 membrii ai grupării, care au fost depistați la adresa percheziționată.

De asemenea, 15 persoane sunt aduse la sediul DIICOT pentru audieri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
07:53 - Fostul președinte rus Medvedev: În contextul „sancțiunilor nebunești”, Rusia nu poate continua „aprovizionarea cu alimente” / „Nu merge aşa, nu suntem idioţi”
07:34 - Zelenski, despre situația din Donbas: „Acolo este iadul. Aceasta este o încercare deliberată şi criminală de a ucide cât mai mulţi ucraineni”
07:13 - G7 va trimite un ajutor de 18,4 miliarde de dolari Ucrainei. Grupul este pregătit „să facă mai mult dacă este nevoie”
00:03 - Vasile Dîncu: În Europa, la nivelul întregii echipe NATO, există un deficit în ceea ce privește înzestrarea militară / Ne îngrijorează prezența Rusiei pe Insula Șerpilor
00:03 - Marea Britanie oferă vaccinul împotriva variolei pe măsură ce cazurile de variola maimuței se răspândesc rapid în țările europene
23:47 - Cristian Diaconescu: Trebuie să mai existe pe verticala de decizie la Moscova persoane cu care să se poată dialoga. S-a creat mentalul că totul se închide la Putin, dar e o autocrație cu un establishment politic uriaș (VIDEO)
23:29 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre performanțele economiei României la nivel european: „Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile”
23:28 - Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranța Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri”
23:10 - Româncele și-au aflat adversarele din primul tur de la Roland Garros. Pe cine vor înfrunta Simona Halep și celelalte „tricolore” de pe tabloul principal de la Paris
23:02 - Fiona Hill, fosta consilieră a președintelui Trump: „Putin va găsi o modalitate de a-și îndeplini în continuare obiectivele din război/ El trăiește într-o bulă”