Peste un milion de cetăţeni din UE au primit deja pașapoartele COVID

Peste un milion de cetăţeni din UE au primit deja pașapoartele COVID
Foto: Hepta - Abaca Press / Monasse Thierry/ANDBZ/ABACA

Peste un milion de persoane au primit deja certificate digitale UE privind COVID-19, a precizat marţi comisarul european pentru justiţie Didier Reynders, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Certificatele atestă că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, că a primit un rezultat negativ la testul de depistare a bolii sau că este imună după o infecţie. Ele au început să fie emise în nouă ţări, a precizat executivul european: Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Grecia, Polonia, Lituania şi Spania.

Certificatele urmează să fie recunoscute de către toate ţările UE începând de la 1 iulie, în temeiul unei reglementări ce mai trebuie aprobată de Parlamentul European în cadrul unui vot al cărui rezultat va fi anunţat miercuri.

Înainte de intrarea în vigoare a reglementării care stabileşte un cadru european comun, UE şi-a lansat platforma tehnică permiţând interoperabilitatea certificatelor, iar statele membre au început să emită aceste documente.

„Peste un milion de cetăţeni au primit deja aceste certificate şi mulţi alţii vor urma în săptămânile şi lunile următoare”, a spus Didier Reynders.