Pleşu: Pentru personajele de la vârful ţării politica e o şmecherie de bodegă. Fură ca-n transă şi ca-n codru. Au luat ţara în stăpânire cu o îndrăzneală iresponsabilă

Pleşu: Pentru personajele de la vârful ţării politica e o şmecherie de bodegă. Fură ca-n transă şi ca-n codru. Au luat ţara în stăpânire cu o îndrăzneală iresponsabilă

Lumea este împărțită: în unele țări la putere se află dictatori, altele sunt țări democratice. Cele din urmă sunt comparate de Andrei Pleșu cu niște bazare.  

Din păcate, spune scriitorul, România a schimbat “penitenciarul disctaturii într-un bazaar al bunului-plac, al hazardului, al policromiei de prost-gust”.

Mă refer, desigur, la ceea ce se vede, căci încă îmi fac iluzia că există şi o altă Românie, „profundă”, nevăzută, unde oamenii sunt mai aşezaţi şi „normalitatea” mai stabilă”, adaugă acesta într-un editorial postat pe Adevărul.ro.

Cei care mențin țara în acest bazar al hazardului sunt politicienii, “o aglomerație de personaje mediocre și hrăpărețe”.

Au luat ţara în stăpînire cu o îndrăzneală iresponsabilă: demagogi, inculţi, lacomi, siguri de sine, băşcălioşi fără haz, agresivi, triviali, situaţi, comportamental, între mahala şi „petrecerea tovărăşească”. E destul să vezi cum merg, sau să le priveşti portretele, ca să te înfiori. Nu e vorba dacă sunt frumoşi sau urîţi, graşi sau slabi. E vorba de expresia chipului lor: cvasi inexistentă. E vorba de privirea obtuză, de felul cum e distribuită osînza pe fălci şi ceafă, de ochii nesemnificativi, îngropaţi în pleoape uleioase. Cînd deschid gura, îţi dai imediat seama că sunt nişte flaşnete ignare, pentru care limba ţării e o căruţă stricată, iar politica o şmecherie de bodegă. Fură ca-n transă şi ca-n codru. Cînd sunt prinşi, se simt victime „politice” (adică, mă-nţelegi, „colegi” cu de-alde Iuliu Maniu sau Petre Ţuţea), sau se îmbolnăvesc subit, de toate bolile pămîntului, pe care, în timp ce delapidau, nu le-au simţit niciodată sau le-au ţinut, eroic, în frîu. Puşcăria îi transformă, oricum, în scriitori de viitor. Sunt fecunzi ca nişte campioni ai literelor, produc cel puţin două „studii” pe an, aşa încît te întrebi dacă nu cumva, de dragul ştiinţei şi al literaturii, n-ar trebui condamnaţi pe viaţă”, scrie Pleșu.

Nimenic nu mai este normal în România. La știri putem vdea zilnic cazuri în care “oamenii legii încalcă legea, poliţiştii tulbură ordinea publică, (cu cîte un viol nevinovat sau cu mici şpăgi bine-meritate), reprezentanţii fiscului (mai ales cei de la „anti-fraudă”) sunt prinşi cu mîţa-n sac, parlamentarii (adică „legiuitorii”) sabotează aplicarea legilor şi inventează legi pentru înflorirea şi protejarea ogrăzii proprii, „poporul” pe care îl apără avocatul poporului e alcătuit din vreo doi-trei politicieni >”.

Am ochi rău? Să dea Dumnezeu! Dar nu-mi cereţi să mă bucur, la piaţă, de merele frumoase, cînd, pentru a le identifica, trebuie să dau la o parte tone de putregaiuri. Bazarul e, prin definiţie, neselectiv. Ca experienţă turistică poate fi amuzant. Dar ca mediu de viaţă, ca ambianţă cotidiană, e destructurant, dizolvant, toxic. Ce e de făcut? Deocamdată, nu cred că putem face mai mult decît să dăm un urlet de furie, sau de panică. Numai că, într-un bazar adevărat, urletele nu se prea aud, iar dacă se aud, sunt luate drept isterii episodice, sau, mai rău, drept chiote participative… Aşa că ne uităm trişti şi zicem, cu vorbele lui Caragiale din „Moşii (Tabla de materii)”: >”, conchide Pleșu.