Poluare pe râul Ialomița: Garda de Mediu a aplicat amenzi de 80.000 de lei

Poluare pe râul Ialomița: Garda de Mediu a aplicat amenzi de 80.000 de lei

Comisarii Gărzii de Mediu au amendat cu 80.000 de lei o firmă care se ocupă cu eliminarea sau reciclarea carcaselor şi a deşeurilor de animale, pentru poluarea accidentală a râului Ialomiţa.

Poluare pe râul Ialomița

În urmă cu câteva zile o echipă de comisari din cadrul Comisariatului General al GNM făcut o verificare pe malul râului Ialomiţa, în localitatea Ciulniţa din judeţul Ialomiţa, întrucât aveau informaţii că acolo este o conductă de deversare din care au fost evacuate recent reziduuri lichide de culoare albă, direct în apa râului.

Verificările ulterioare au dus la concluzia că aceasta conductă aparţine unui operator economic din proximitate care are ca obiect de activitate eliminarea sau reciclarea carcaselor de animale şi a deşeurilor de animale. De menţionat că societatea deţine Autorizaţie Integrată de Mediu precum şi Autorizaţie de Gospodărire a Apelor.

Din inspecţia instalaţiei de tratare a apelor uzate, s-a constatat faptul că staţia de epurare nu era pusă în funcţiune, dar ansamblul de echipamente ce formează extinderea staţiei de epurare prezintă urme evidente de utilizare recentă, reieşind faptul că au fost efectuate teste tehnologice şi totodată au existat cazuri recente de deversare accidentală a apelor tehnologice parţial epurate în râul Ialomiţa, acest fapt generând şi mirosuri dezagreabile.

În aceeasi zi a fost reluată activitatea şi, 3 zile mai târziu, a fost reverificat punctul de descărcare al apelor uzate epurate în râul Ialomiţa unde s-a constatat faptul că pe conducta de evacuare a acestora nu existau scurgeri. Apele uzate tehnologice generate sunt colectate într-un bazin de retenţie de unde ulterior sunt vidanjate.

Întrucât operatorul economic nu a luat toate măsurile necesare în vederea prevenirii, eliminării sau reducerii impactului asupra aerului înconjurător şi a mediului ca întreg, comisarii GNM au aplicat o sancţiune de 80.000 lei, în conformitate cu Legea Apelor şi un avertisment pentru încălcarea prevederilor Legii 104/2011 privind calitatea aerului.

De asemenea a fost impusă măsura interzicerii evacuării de ape uzate tehnologice parţial epurate sau neepurate până la conformarea din punct de vedere al protecţiei mediului, în scopul evitării de deversări necontrolate/accidentale.

Urmăriți B1TV.ro și pe