Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu: Luni vom lua o decizie cu privire la școli. Rata de infectare de 3,02 înseamnă foarte puțin depășit ca să panicăm lumea

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu: Luni vom lua o decizie cu privire la școli. Rata de infectare de 3,02 înseamnă foarte puțin depășit ca să panicăm lumea

Gheorghe Cojanu, prefectul Capitalei, a declarat că luni va fi luată o decizie în privința școlilor din București, în contextul în care, duminică, autoritățile au anunțat oficial că a fost depășit pragul de 3 infectări cu coronavirus la mia de locuitori.

Reamintim că o incidență a cazurilor de coronavirus peste 3 la mia de locutiori, în ultimele 14 zile, poate antrena trecerea tuturor unităților de învățământ din localitatea respectivă în scenariul roșu, adică predare exclusiv online.

Prefectul Capitalei a mai precizat că nu are în vedere convocarea chiar de duminică a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență.

„Nu. În legislație scrie că în 48 de ore comitetele pentru situații de urgentă judetene și cel municipal se intrunesc, după depășirea unei rate de 3. Deci daca astazi s-a anuntat, 48 de ore inseamna luni si marti. 3,02 e foarte putin depasit ca sa panicam lumea. O sa vedem, mai ales ca rata dupa care ne orientăm noi este cea comunicată lunea. In fiecare luni e comunicata rata aferentă celor 14 zile anterioare”, a declarat Cojanu, pentru Edupedu.ro.

Monica Anisie: Pentru luni dimineață, am convocat inspectorii școlari să realizăm planul de măsuri privind predarea online

Monica Anisie, ministrul Educației, a declarat că elevii și copiii din București trebuie să se ducă luni la școală și la grădiniță.

„Mâine dimineață la ora 8:00 am convocat la Inspectoratul Școlar al Municipiului București inspectorii școlari de sectoare și inspectorii generali adjuncți pentru a realiza planul de măsuri privind desfășurarea activităților didactice în sistem online”, a mai afirmat Monica Anisie, pentru Edupedu.ro.

Bucureștiul a depășit rata de infectare cu coronavirus de 3 la mia de locuitori

Cea mai recentă informare a Grupului de Comunicare Strategică arată că Bucureștiul a depășit rata de infectare cu coronavirus de 3 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. Vâlcea și Alba se apropie și ele de acest prag.

Vineri, secretarul de stat Raed Arafat explicase ce înseamnă o rată de incidență de peste 3 la mia de locuitori: „Se vor aplica toate regulile din Hotărârea de Guvern: restaurantele, teatrele și cinematografele vor fi închise, masca de protecție va deveni obligatorie în toate spaţiile publice, deci nu mai există diferenţiere între spaţiul aglomerat şi spaţiul neaglomerat”.

Șeful DSU mai afirmase că este posibilă și trecerea tuturor unităților de învățământ în scenariul roșu: „E posibil să se ia acest lucru în considerare, dar rămâne să fie discutat cu Ministerul Sănătăţii, cu Ministerul Educaţiei”.

Pe 13 octombrie, prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu susținuse că, după ce rata depășește 3 la mia de locuitori, vor mai aștepta trei zile înainte de a lua măsuri: „Dacă vom constata că creșterea durează trei zile la rând după ce se depășește rata de incidență 3, atunci vom lua o hotărâre și în cadrul Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, la recomandarea DSP-ului”.

Modul de calcul al ratei de infectări cu coronavirus a fost explicat, sâmbătă, e către Grupul de Comunicare Strategică: „Sunt 2 referințe diferite (cazurile raportate ca fiind pozitive până la data transmiterii buletinului / cazurile înregistrate ca fiind pozitive în funcție de data prelucrării testului, cele în funcție de care se calculează rata de incidență). Metodologia DSP se raportează la cea de-a doua referință, adică la cazurile pozitivate de la momentul înregistrării în aplicație, din care se scad cazurile înregistrate în focare, și se raportează la populația înregistrată conform Direcției pentru Evidența Persoanelor”.