Premierul Ponta l-a premiat pe bărbatul care a descoperit tezaurul de monede de la Goleşti cu 45.000 de lei

Premierul Ponta l-a premiat pe bărbatul care a descoperit tezaurul de monede de la Goleşti cu 45.000 de lei
Foto: gov.ro

Bărbatul din comuna Goleşti, Vâlcea, care a descoperit un tezaur de peste 50 de kilograme de monede de argint otomane din secolul al XV-lea, a fost premiat miercuri, de premierul Victor Ponta, cu 45.000 de lei.

Iulian Enache a fost recompensat cu suma echivalentul a 10.000 de euro pentru că s-a comportat conform „legii şi bunului simţ” şi a anunţat autorităţile.

„Este o persoană care a reuşit prin forţe proprii să facă o descoperire importantă şi să se comporte normal, conform legii şi bunului simţ si a anunţat autorităţile statului. În felul acesta în patrimoniul naţional va intra cea mai mare descoperire de monede din perioada otomană”, a spus Ponta la ceremonia de premiere desfăşurată la Palatul Victoria.

Iulian Enache a declarat că nu renunţă, însă, la drepturile sale, respectiv o sumă de până la 45% din valoarea estimată.

Această prevedere este stipulată chiar în procesul verbal de predare-primire al monedelor, potrivit Mediafax.

Enache a mai declarat că o parte din banii primiţi o va investi într-un alt detector de metale, mai performant decât cel pe care l-a folosit în descoperirea comorii, care a costat aproximativ 300 de euro.

Muzeul Naţional de Istorie a României a anunţat că descoperirea „este cel mai mare tezaur monetar din argint descoperit şi recuperat de pe teritoriul României şi ajuns într-o colecţie publică”.

Tezaurul monetar din argint este alcătuit din aspri otomani emişi în prima jumătate a secolului al XV-lea.

Asprul este o monedă din argint turcească, ce a circulat în Ţările Române începând cu secolul al XV-lea până la începutul secolul al XIX-lea.

Monedele au fost descoperite întâmplător pe 1 septembrie şi cântăresc 54,7 kilograme.

Tags:
Ultima oră
22:34 - Al treilea weekend de proteste în Franța: Mii de oameni au ieșit pe străzile Parisului pentru a reclama extinderea certificatului verde și obligativitatea vaccinării pentru personalul sanitar. Au existat și ciocniri (VIDEO)
21:55 - Turiști evacuați pe mare în Sicilia și Bodrum, din cauza incendiilor de vegetație. În Turcia, oamenii au fost nevoiți să părăsească mai multe sate și zone de vacanță, iar lupta cu flăcările devastatoare continuă (VIDEO)
21:09 - Bogdan Aurescu, discuție cu omologul israelian despre incidentul din strâmtoarea Hormuz, soldat cu moartea unui român și a unui britanic. MAE: Partea română e în contact inclusiv cu SUA și Marea Britanie
20:43 - Olimpiu Moruțan ar fi ajuns la un acord de principiu cu Galatasaray. Ce spune Gigi Becali despre transfer: „Eu am cerut 10 milioane”
20:25 - PMP: Miniștrii USR nu au dreptul să închidă subiectul CFR. Dorim clarificarea situației de la CFR, care pare a avea conotații penale, și solicităm demiterea celor responsabili de haosul creat pe calea ferată
20:01 - Horoscop 360 de grade cu Alina Bădic, săptămâna 1 – 7 august 2021. Putem începe lucruri de mare anvergură pentru noi și putem elimina tot ceea ce ne deranjează în mod agresiv (VIDEO)
19:10 - Alexandru Rafila îndeamnă la vaccinare: O să avem un val 4 în septembrie-octombrie. Dacă se îmbolnăvesc persoane vulnerabile, situația va pune la încercare sistemul de sănătate (VIDEO)
18:43 - Alexandru Rafila: Dacă nu se schimbă nimic în campania de vaccinare, nu există mari speranțe. Ajutăm cu toții, dar mi se pare puțin deplasat să spui ca prim-ministru că nu știi ce să faci (VIDEO)
18:17 - Peste 5 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză în România. CNCAV: Vaccinarea, cea mai la îndemână soluție împotriva COVID-19
17:32 - Belinda Bencic din Elveția a câștigat medalia de aur la tenis feminin, la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020