Preotul Alexandru Baltagă va fi canonizat de Mitropolia Basarabiei: a murit în lagărul sovietic pentru că votase Unirea Moldovei cu România

Preotul Alexandru Baltagă va fi canonizat de Mitropolia Basarabiei: a murit în lagărul sovietic pentru că votase Unirea Moldovei cu România

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Basarabiei s-a întrunit joi în ședință de lucru la sediul Mitropoliei din Chișinău pentru a discuta, printre altele, stadiul cercetărilor privind canonizarea unor clerici, mari duhovnici care au activat în Basarabia și care au pătimit în urma persecuțiilor din a doua jumătate a secolului al XX-lea.

În context, s-a subliniat necesitatea pregătirii festivităților de la Chișinău în vederea canonizării preotului mărturisitor Alexandru Baltaga în anul 2025.

La lucrările şedinţei, prezidate de Mitropolitul Petru al Basarabiei, au participat Episcopul Antonie de Bălţi şi Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud.

Părintele Alexandru Baltagă, singurul cleric din Sfatul Țării când s-a votat unirea Basarabiei cu România

După ce Uniunea Sovietică a ocupat Basarabia, preotul a fost deportat într-un lagăr din Kazan, azi capitala Tatarstanului. Acesta nu a ascuns în fața anchetatorilor că nu a putut fi indiferent la ofensiva revoluției atee bolșevice și nici faptul că, înainte de Unire, românii nu-și puteau folosi limba maternă în cult.

S-a născut în 14 aprilie 1861 în familia unui preot și a devenit și  el hirotonit la Biserica „Aleksandr Nevski” din Călăraşi-sat, în Republica  Moldova de azi. A adoptat doi copii, pe Vsevolod şi Margareta.

Neobosit promotor al identității românești.

Între 1903 și 1925 a fost preşedintele Congresului Eparhial iar în 1917  a devenit singurul reprezentant al Bisericii în Sfatul Țării.

La 27 martie 1918, a votat pentru unirea provinciei cu  țara-mamă, România iar ulterior a fost desemnat membru al Comitetului de unificare a bisericilor din România Mare.

După anexarea Basarabiei a rămas alături de enoriași chiar dacă restul familiei s-a refugiat  peste Prut

Ocupaţia de la Kremlin l-a arestat și condamnat pentru „activitate  contrarevoluționară și dușmănoasă” față de Uniunea Sovietică.

La anchetele brutale ale comuniştilor Părintele Alexandru Baltagă a mărturisit cu curaj: „Da, recunosc. Eu,  Baltaga, într-adevăr am fost adversar al revoluţiei şi, pentru a o  evita, am votat unirea”.

Acesta a adăugat în faţa ocupanţilor:  „Preoţimea a avut un rol important în dezlipirea Basarabiei de la Rusia  Sovietică şi alipirea ei la România. Toată activitatea mea ulterioară a  fost îndreptată pentru consolidarea poziţiei României în Basarabia, fapt  care-l recunosc”.

A fost deportat de comunişti la fel ca alte milioane de români

A fost deportat la Kazan, Tatarstanul de azi, unde a decedat la  data de 7 august 1941. Memoria demnităţii şi credinţei sale determină ortodoxia română de ambele maluri ale Prutului să îl cinstească în calendarul sfinţilor români.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)
19:54 - Cristina Ich și Alex Pițurcă s-au despărțit: „În sfârșit, sunt fericită” (FOTO)
19:32 - Șeful Pentagonului nu consideră iminentă o invazie a Chinei în Taiwan. Lloyd Austin: Bejingul vrea să stabilească un nou normal
19:08 - Jens Stoltenberg (NATO): Ucrainenii au fost capabili să ia orașul Liman, iar asta demonstrează că fac progrese și pot să respingă forțele ruse
18:42 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Horoscopul chinezesc în Luna Câinelui sub element Metal Yang. Predicțiile pentru fiecare zodie (VIDEO)
18:02 - George Simion i-ar fi tăiat microfonul Dianei Șoșoacă la protestul din Piața Victoriei. Senatoarea s-a înfuriat: „Ăsta e Simion. Trădătorul. Și-a bătut joc de AUR. Rușine!” (GALERIE FOTO)