Primarul Piteştiului Tudor Pendiuc, reținut de DNA: „O minciună mai mare nu există. Am intrat în turul 2”

Primarul Piteştiului Tudor Pendiuc, reținut de DNA: „O minciună mai mare nu există. Am intrat în turul 2”

Primarul Piteştiului Tudor Pendiuc a fost reţinut, joi, de procurorii DNA, în dosarul în care cercetat pentru fapte de corupţie privind acordarea unor contracte de achiziţii publice.

Edilul Piteștiului este acuzat de abuz în serviciu şi luare de mită. Prejudiciul ajunge la aproximativ 1 milion de euro.

Potrivit surselor citate, mita ar fi constat într-un apartament primit de fiica sa, Ema Pendiuc, în valoare de aproximativ 130.000 de euro.

El a declarat, referitor la acuzaţiile procurorilor DNA, care l-au reţinut joi seară, că o minciună mai mare nu există şi că s-a ajuns „în turul 2”.

„O minciună mai mare ca asta nu există în România. Am intrat în turul 2”, le-a spus Pendiuc jurnaliştilor, când a ieşit încătuşat din sediul DNA, citat de Mediafax.

Edilul, fiica sa, realizatoarea TVR Ema Pendiuc, şi oamenii de afaceri argeşeni Constantin Scarlat, patronul firmei CNCD, şi Valentin Vişoiu, care controlează grupul de firme Conarg, au fost reţinuţi joi seară de procurorii anticorupţie, într-un dosar ce vizează transportul public din Piteşti din ultimii şapte ani. Prejudiciul în acest dosar ar fi de aproximativ 1 milion de euro.

Ei urmează să fie duşi la instanţă cu propunere de arestare preventivă.

Ema Pendiuc, acuzată de complicitate la luare de mită, le-ar fi spus anchetatorilor că apartamentul care se presupune că ar fi fost primit drept mită a fost în realitatea cumpărat, prin contract de vânzare- cumpărare, cu chitanţă, potrivit aceloraşi surse.

Primăria Piteşti şi locuinţa lui Tudor Pendiuc au fost percheziţionate de procurori, joi dimineaţă. În acelaşi dosar au fost făcute percheziţii la sediile mai multor firme, precum şi la locuinţele unor persoane, din Piteşti şi Bucureşti.

Dosarul vizează activitatea de transport public de persoane, realizată, în ultimii şapte ani, de o asociere de firme, între care SC Publitrans 2000 SA, firmă deţinută în totalitate de Consiliul Local Piteşti, şi două firme private, respectiv SC CNCD SA şi SC Girexim Universal SA.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, în urmă cu mai mulţi ani, Primăria Piteşti şi primarul Tudor Pendiuc ar fi susţinut şi realizat o asociere între SC Publitrans 2000 SA, firma Consiliului Local, şi două firme private – SC CNCD SA şi SC Girexim Universal SA -, asociere în baza căreia SC Publitrans SA se obliga să pună la dispoziţie baza materială, respectiv clădiri şi terenuri, dar şi personal calificat, iar cele două firme ar fi urmat să pună la dispoziţie 80 de autobuze pentru transport public deţinute în proprietate, fapt prevăzut şi în caietul de sarcini.

Conform surselor citate, asocierea dintre cele două firme nu a deţinut autobuzele, aşa cum prevedea caietul de sarcini, iar în aceste condiţii Comisia de evaluare a ofertelor din cadrul Primăriei Piteşti ar fi primit date false cu privire la deţinerea autobuzelor cu care asocierea CNCD SA – Girexim Universal SA trebuia să vină ca aport la această asociere.