Procurorii DNA au trimis în judecată 112 cadre militare pentru fraudarea unor concursuri

Procurorii DNA au trimis în judecată 112 cadre militare pentru fraudarea unor concursuri
Foto: startupmeme.com

112 cadre militare, printre care doi generali, 24 de ofiţeri, 15 subofiţei şi 71 de caproali au fost trimişi în judecată în dosarul privind angajările în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, în unităţile Breaza şi Piteşti, arată un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Potrivit procuroriilor în perioada 2009-2010, la Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare Breaza au fost organizate, în mod succesiv, mai multe activităţi de selecţie a unor candidaţi pentru a deveni militari profesionişti, precum şi selecţii pentru elevi sau studenţi în vederea admiterii la o serie de instituţii de învăţământ militar. Selecţia consta în probe eliminatorii psihologice şi de aptitudini fizice.

În 2010, la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” Piteşti, au avut loc în luna august, două concursuri pentru ocuparea unor posturi de maiştri militari şi subofiţeri, constând în probe scrise la materiile de limba engleză, matematică-fizică, legislaţie, pregătire militară generală şi psihotehnică.

Inculpaţii, folosindu-se de puterea funcţiilor şi gradelor militare au promovat unii candidaţi în mod ilegal, în schimbul unor sume de bani.

Comunicatul mai arată că în cursul anilor 2009-2010, inculpatul general de brigadă Ion Marian, în calitate de adjunct al şefului Direcţiei de Management şi Resurse Umande din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, a exercitat în repetate moduri acte de influenţare asupra inculpatului colonel Richea Constantin, comandantul Centrului Zonal Breaza, pentru a-l determina să favorizeze anumiţi candidaţi care susţineau probe în vederea selecţiei la respectiva unitate.

Procurorii DNA arată că la unitatea militară din Piteşti 70 de candidaţi au fost declaraţi admişi, în mod ilegal, fiind astfel înlăturaţi alţi 70 de candidaţi care ar fi fost îndruiţi la ocuparea locurilor respective. Aceştia din urmă s-au constituit părţi civile sau vătămate în cauză pentru suma totală de 194.080 lei şi 52.000 euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ultima oră
19:15 - Kelemen Hunor: Eu aș fi de acord cu măsuri mult mai dure pentru stimularea vaccinării. Trebuie să reducem cât de mult posibil efectul valului 4
19:13 - Stelian Ion: Lansăm în dezbatere publică modificările aduse Codului penal și Strategia Naţională Anticorupţie pentru perioada 2021-2025
18:52 - Premierul Florin Cîţu a discutat cu secretarul pentru Comerţ al SUA: „Am exprimat angajamentul României faţă de agenda noastră comună de prosperitate şi democraţie”
18:51 - Pavel Popescu desființează speculațiile despre cazul fostei dansatoare din buric: „Este un scenariu mizerabil creat în spațiul public. A apărut pe site-ul deținut de contracandidatul meu. Nero, când a părăsit Roma, a dat foc Romei” (VIDEO)
18:25 - Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, propune recompense pentru vaccinați și interzicerea persoanelor nevaccinate în spaţii publice neesenţiale, în weekend
18:18 - AUR pregătește o lege privind LGBTQ+ similară cu cea din Ungaria. Claudiu Târziu: Susținem familia și valorile creștine. Activiștii LGBTQI nu au ce căuta în școlile și grădinițele din România
18:14 - CNCAV: 15.904 de persoane vaccinate anti-COVID în ultima zi. 10.704 au primit prima doză
18:03 - Sibiu: Cel mai vechi obiect de cult al comunităţii săseşti din Transilvania a fost recuperat de polițiști după 5 ani de la furt
17:56 - Ludovic Orban: „Ne menținem angajamentul clar de desființare a Secției speciale” / Ce variante susține PNL pentru deblocarea discuțiilor din coaliție (VIDEO)
17:48 - Andrei Baciu: România a vândut 1.170.000 de doze de vaccin anti-COVID