Procurorul şef adjunct al DIICOT, Elena Hosu, va asigura interimatul ca şef al instituției, după demisia Alinei Bica

Procurorul şef adjunct al DIICOT, Elena Hosu, va asigura interimatul ca şef al instituției, după demisia Alinei Bica
Foto: gds.ro

Procurorul şef adjunct al DIICOT, Elena Giorgiana Hosu, va conduce instituţia după demisia Alinei Bica, până când ministrul justiţiei va propune un nou şef la DIICOT. La audierile din cadrul CSM de anul trecut, Elena Hossu a precizat că unul dintre obiectivele sale strategice este o practică judiciară unitară. Tot ea a spus că îşi doreşte crearea unei structuri de poliţie judiciară proprie, similară DNA.

După demisia Alinei Bica, cea care va asigura interimatul ca şef al DIICOT este Elena Giorgiana Hosu, procurorul -șef adjunct al Direcției, sub coordonarea Procurorului General, Tiberiu Nițu. Elena Hosu va asigura interimatul până cand ministrul justitiei, Robert Cazanciuc, va propune un nou șef al instituției. Nu este exclus ca acesta să fie chiar Elena Hosu. Surse din rândul procurorilor DIICOT spun că arestarea Alinei Bica a afectat imaginea instituției, chiar dacă faptele acesteia nu au legătură cu perioada în care a condus instituția.

Elena Giorgiana Hosu a fost audiată de secţia de procurori a CSM în luna mai a anului trecut când a fost propusă pentru funcţia de procuror şef adjunct al DIICOT. Atunci, Hosu a obţinut avizul pozitiv al CSM chiar dacă nu a primit toate voturile membrilor secţiei de procurori şi a avut o prestaţie destul de ştearsă. Vorbind de confiscarea extinsă Elena Hosu a declarat atunci că deşi legea este în vigoare ea nu se aplică.

„Confiscarea extinsă se aplică cu timiditate. Există un singur caz al DNA în care a fost aplicată confiscarea extinsă. Procurorii DIICOT ştiu să aplice măsuri asiguratorii. Cred că trebuie să lucrăm pe aplicarea de măsuri asiguratorii la infracţiunile de trafic de persoane, trafic de droguri”, a spus Elena Hosu, citată de gandul.info.

În proiectul său de management, aceasta a precizat că unul dintre obiectivele sale strategice este o practică judiciară unitară. Hosu a dorit şi crearea unei structuri de poliţie judiciară proprie, similară DNA.

Propusă de premierul Victor Ponta pentru funcţia de procuror şef adjunct al DIICOT, Elena Hosu avea o experienţă de 17 ani ca procuror, dar şi experienţă managerială.

Magistratul primea din partea CSM, pentru activitatea din 2004, calificativul „foarte bine” la momentul propunerii sale pentru funcţia de şef Birou de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare din cadrul DIICOT.

Elena Hosu l-a anchetat pe omul de afaceri israelian Sorin Shmuel Beraru pentru fraudarea societăţii CICO cu 3,65 milioane de dolari.