Program prelungit pentru eliberarea buletinelor în ziua alegerilor prezidențiale

Program prelungit pentru eliberarea buletinelor în ziua alegerilor prezidențiale
Foto: brasovultau.ro

Românii sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi alege preşedintele. Au drept de vot  cetăţenii care au împlinit 18 ani. Aceştia îşi vor putea exprima opţiunea doar în baza unui act de identitate valabil.

Alegătorii din Bucureşti care nu au sau deţin un act de identitate expirat se pot adresa serviciilor de evidenţă a populaţiei.

”Programul de lucru al serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor din municipiul Bucureşti, cu ocazia alegerilor prezidențiale din data de 02 Noiembrie 2014, a fost extins. In ziua de sambata, 01.11.2014,  programul de lucru cu publicul va fi intre orele 08.00 si 16.00. Duminica, 02.11.2014, cand vor avea loc alegerile prezidentiale, programul de lucru cu publicul va fi intre orele 08.00 si 21.00”, se arată într-un comunicat al Direcţiei Generale de Evidenţă a Persoanelor-Bucureşti.

Cartea de identitate se întocmeşte şi se eliberează pe baza cererii scrise a persoanei şi a documentelor care,  fac dovada numelui, a stării civile, a domiciliului şi a cetăţeniei române. Pentru eliberarea actelor de identitate se plăteşte o taxă de 7 lei.

Cei care se află în altă localitate pot vota la orice secţie din ţară pe baza unei declaraţii pe propria răspundere.

”Alegătorii care în ziua votării se află în altă localitate decât cea de domiciliu, pot vota la orice secţie de votare din ţară, numai după ce declară în scris şi pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acest tur de scrutin”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

Ministrul Afacerilor Interne a declarat că pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale au fost mobilizaţi în total 58.000 de angajaţi ai MAI, dintre care peste 31.000 de poliţişti şi 12.500 de jandarmi. Cei care se gândesc să încalce legea vor primi amenzi usturătoare sau riscă ani la înschisoare.

”Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispoziţiilor preşdintelui biroului electoral a secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinei în localul de vot şi în împrejurimi constituie contravenţie şi se sancţionează cu o amendă de la 1.500 la 4.500 de lei. Votarea de două ori sau mai multe ori, introducerea în urnă a mai multor buletine de vot sau votarea fără a avea acest drept constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”, a explicat Oprea.