Programe de ucenicie plătite. Câți bani poate primi un tânăr pentru a învăța o meserie

Programe de ucenicie plătite. Câți bani poate primi un tânăr pentru a învăța o meserie
Sursa Foto: pvproductions//Freepik

Ministerul Muncii a lansat un program prin care tinerii pot învăța o meserie, fiind plătiți în același timp. Cursurile durează de la 6 până la 36 de luni, în funcție de profilul ales.

Cursuri pentru tineri

Tinerii sub 30 de ani au ocazia de a învăța o meserie, să câștige experiență și să primească salariu în același timp. Proiectul este finanțat cu 30 de milioane de euro din fonduri europene și de la bugetul de stat. Angajatorii primesc câte 2.250 de lei pe lună pentru fiecare tânăr angajat, a transmis Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, conform Adevărul.

„Ești tânăr și vrei un job stabil? Ai acum șansa să te califici și să fii plătit în timp ce înveți! Proiectul „START – Investește în calificare pentru viitor!” îți oferă programe de #ucenicie plătite, unde poți învăța direct la locul de #muncă, pe o durată de 6-36 de luni în funcție de nivelul de calificare”, a scris Ministerul Muncii pe pagina sa de Facebook.

Câți bani pot primi tinerii

Salariile brute pe care tinerii le pot primi sunt:
• sudor 5.764 de lei pe lună
• sculer matrițer 6355 de lei pe lună
• instalator 6.672 de lei pe lună
• electrician 7.262 de lei pe lună
• tinichigiu 6147 de lei pe lună.

Deficitul forței de muncă în România ar putea ajunge la 224.000 de persoane în 2026 dacă nu se vor lua măsuri imediate.

„Intervalele pot să ajungă la dublu în realitate, şi asta cumva epiric – spune şi mediul de afaceri. 145.000 (de persoane, deficit de forţă de muncă, n.r.) în niciun caz nu reflectă realitatea pentru că presiunea este mult mai mare. Varianta extrem de conservatoare este că în 2026 o să ne lipsească 224.000 de persoane – şi putem spune că ele se adaugă la cifre oficiale, adică putem să ajungem uşor la 500.000 şi chiar 600.000 persoane lipsă în piaţa muncii. (…) Deficitul de forţă de muncă în România este mare şi afectează în mod semnificativ capacitatea economiei naţionale de a creşte pe viitor”, declara recent Alex Milcev, membru al Consiliului Director al AmCham România.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`