Programul „România durabilă – Constanța, oportunități regionale”, analizat de autorități. Ana-Maria Vătămanu: Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă 2030, un angajament luat în fața întregii lumi (VIDEO)

Programul „România durabilă – Constanța, oportunități regionale”, analizat de autorități. Ana-Maria Vătămanu: Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă 2030, un angajament luat în fața întregii lumi (VIDEO)
Foto: Facebook @ Mihai Lupu

Cel mai mare municipiu de la malul mării a găzduit joi conferința „România Durabilă”, unde mai mulți oficiali de pe plan local și de la nivel central au analizat programul „România durabilă – Constanța, oportunități regionale”, transmite Replicaonline.ro.

Programul „România durabilă – Constanța, oportunități regionale”

„Constanța are 847 de km de DJ dintre care 360 au fost reabilitați iar 105 km se află într-o stare critică. Avem prea multe școli cu toalete în curte. Accesul la sistemele de sănătate sau de educație este un vis pentru prea mulți dintre români. Șosele din România au adus Romania pe locul 1 în UE în privința ratei mortalității. Este greu să vorbești despre toate aceste date. Aceasta este realitatea. Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă 2030 este un angajament pe care țara noastră și l-a luat în fața întregii lumi”, a declarat președinta ADD Constanța, Ana-Maria Vătămanu.

La eveniment au participat și secretarul de stat Neculai Tănase, consilierul de stat László Borbely, președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, dar și prefectul Silviu Coșa.

„Avem resurse naturale uriașe. Avem parcuri. Avem sportul. Avem grija pentru un mediu curat și sănătos în Constanța. Vorbim despre dezvoltarea unor proiecte care să schimbe modelele nesustenabile de consum la nivel local. Munca pe care trebuie să o depunem trebuie să fie și mai mare decât a fost până acum. Împreună vom reuși”, a adăugat Ana-Maria Vătămanu.

Constanța, spune consilierul de stat László Borbely, este „o zonă mirifică a României”.

„Ne aflăm într-o zonă mirifică a României. Ne-am întâlnit la București și doamna Anamaria Vătămanu ne-a explicat despre cu ce se ocupă această asociație. Eu cred ca apropo de Schengen și de discuțiile care sunt, portul Constanța poate să devină și mai important și să concureze cu celelalte porturi din lume. Dacă ne uităm la zona aceasta care are Marea Neagră, turismul, universitățile de pe malul Mării Negre, este incredibil de importantă. Noi, Departamentul de Dezvoltare Durabilă ne-am înființat în 2017. În 2016 Parlamentul României a fost primul care a avut o declarație politică foarte puternică și anume că se vrea crearea acestui departament. Peste 2 săptămâni avem onoarea să primim de la ONU un premiu care se dă pe zona de administrație publică”, a adăugat László Borbely.

Agenda 2030 creionează 17 obiective, fiind structurată pe trei piloni de dezvoltare durabilă – economic, social și mediu.

„Trebuie precizat faptul că politica națională urbană nu înlocuiește politicile locale. Constanta se afla în regiunea de dezvoltare Sud-Est. Este regiunea care are cel mai mare potențial de dezvoltare. Are absolut tot. Munte, mare, Delta Dunării si exemplele pot continua. Multe dintre localitati s-au depopulat”, a declarat și Neculai Tănase.

Silviu Coșa a vorbit despre parteneriatul public-privat.

„Este un concept despre care putem discuta zile întregi. În România acest concept nu este o poveste de succes. El are menirea sa furnizeze bunuri și servicii care țin de domeniul public. Are ca obiectiv reabilitarea unor bunuri în condiții care in România sunt stabilite printr-o OUG. Proiectele ce urmau sa fie realizate duceau cu ele o concepție eronata. Proiectele realizate în întreaga lume sunt proiecte profitabile pentru ca doar în acest fel ele devin atractive pentru privați. Partenerul public va putea transmite dreptul de a colecta tarife de la utilizatorii bunului”, a explicat prefectul Constanței.

Mihai Lupu a pledat pentru o abordare integrată a problemelor.

„Trebuie sa avem o abordare integrata a problemelor cu care ne confruntăm pentru a păstra un mediu sănătos. Conectarea dezechilibrelor din sistemul nostru alimentar trebuie sa fie echitabila pentru toți membrii societății. Stabilirea unui profil al dezvoltării durabile ar trebui sa fie un obiectiv primordial. Aceste obiective trebuie sa tina cont de realitățile de natura istorica, geografica, culturala. Caracterul durabil este important pentru a asigura dezvoltarea regiunii. Un pilon foarte important pentru Constanta este turismul. A pastra tezaurul mulți culturalist inseamna foarte mult. Un alt lucru foarte important în strategia noastră este stimularea. Avem nevoie de adaptarea modelelor de dezvoltare. Strategia dezvoltare durabila a județului nostru este un punct de la care plecam cu toții. Fara participarea mediului de afaceri, lucrurile acestea nu se pot realiza. Educația este existențială”, a punctat președintele Consiliului Județean Constanța.

Problema esențială, a subliniat primarul Vergil Chițac, „este maturizarea proiectelor”.

„Trebuie sa stii unde te afli si încotro te îndrepți. Este evident ca atunci când aplici la fonduri europene, condiția este ca respectivul proiect sa se încadreze la unul din punctele de dezvoltare durabila. Nu inseamna ca daca avem o strategie am rezolvat problema. Nu avem cultura de lucru cu documente programatice. Cand am analizat portofoliul de proiecte prioritare am vazut ca unele erau realizate in proporție de 5 la suta. Când vorbim de proiecte de dezvoltare a unei comunități, sunt doua abordări esențiale. Prima de oportunitate și a doua avea de a vedea de ce are nevoie comunitatea. Ultima problema este finanțarea. Problema esențială este maturizarea proiectelor”, a fost mesajul edilului.

Urmăriți B1TV.ro și pe