Dezvăluiri la ”Actualitatea Românească”: Cine a plănuit protocoalele secrete din justiție. România a cerut de la FBI sfaturi pentru legislația penală  (VIDEO)

Dezvăluiri la ”Actualitatea Românească”: Cine a plănuit protocoalele secrete din justiție. România a cerut de la FBI sfaturi pentru legislația penală  (VIDEO)

Sorina Matei a prezentat în ediția de vineri a emisiunii ”Actualitatea românească” o serie de dezvăluiri referitoare la felul în care a pornit ideea protocoalelor dintre diverse instituții din România. Autorul dezăluirilor este jurnalistul Silviu Sergiu, de la Newsweek, prezent în platoul B1 TV.

Totul a început în noiembrie 2006, când fostul director FBI, Robert Mueller, a venit în vizită în România pentru că lupta anticorupție luase un avânt important. A avut o serie de întâlniri cu președintele Traian Băsescu, cu Laura Codruța Kovesi, care era procuror general, cu Vasile Blaga, Monica Macovei, cu George Maior, șef al SRI, și cu Claudiu Săftoiu care era directorul SIE.

În acest context, în cadrul emisiunii a fost prezentată o cablogramă WikiLeaks, scrisă de fostul ambasador al SUA în România, Nicholas Taubman.

„Vizita la București a directorul FBI, Robert Mueller din 14 noiembrie a trimis un mesaj puternic despre continuarea angajamentului nostru față de parteneriatul nostru în creștere în domeniul aplicării legii și al serviciilor secrete. În întâlnirile cu președintele Băsescu, Primul Ministrul Tăriceanu și alți oficiali cheie, interlocutorii noştri români au solicitat o cooperare bilaterală suplimentară

ca să dezvolte abilitățile, legislația și capacitățile de a combate în mod eficient corupția, criminalitatea cibernetică, crima organizată, traficul de persoane și terorismul.

(…) Directorul FBI, Robert Mueller, a vizitat Bucureștiul pe 14 noiembrie. S-a întâlnit cu cu președintele, prim-ministru, Miniștrii de Justiție și de Interne, Procurorul General și directorii SRI şi SIE. Într-o întâlnire de treizeci de minute cu președintele Băsescu, Mueller și-a exprimat recunoștința pentru cooperarea remarcabilă a României în domeniul aplicării legii și a afirmat disponibilitatea sa de a aprofunda relația. Băsescu a comentat că și el a simțit relația ar putea fi extinsă, și a subliniat că el ar dori să vadă prezența FBI-ului în România ca fiind la fel de robustă ca cea a CIA.

(…) Mueller a comentat că în măsura în care România a fost văzută de S.U.A. și de ceilalţi aliaţi ca o ţară care luptă împotriva corupției, punând oficiali corupţi în spatele gratiilor, imaginea României s-ar putea îmbunătăți.(…) Băsescu a făcut un puternic pas pentru ca să continue formarea și sprijinul în domeniul aplicării legii, pentru îmbunătăţirea capabilităților, deoarece se confruntă cu amenințări din partea Estului – de exemplu, ajutând procurorii și judecătorii în combaterea spălării banilor. „Experiența dvs. este excepțional de bună”, a comentat președintele României,” și vrem să transferăm cât mai mult posibil”. (…) Mueller a spus noului procuror general al României, Laura Kovesi că FBI era dispus să sprijine Procuratura Generală cu instruire și alte tipuri de sprijin pentru procurori și anchetatori.

De asemenea, și-a exprimat speranța că colaborarea dintre SUA și România cu privire la urmărirea criminalitatea cibernetică va creşte. Kovesi a fost de acord, subliniind că majoritatea cazurilor de criminalitate cibernetică din România implică victime dim Statele Unite. Ea a adăugat că schimbul rapid și eficient de informații și înființarea unor echipe comune ar fi esențială pentru luptă cu criminalitatea cibernetică. Kovesi a spus că va fi deschisă în privinţa sfaturilor FBI privind legislația românească, tehnicilor de investigare și în special în ceea ce privește gestionarea informațiilor. Mueller a sugerat că un instrument esențial pentru a aborda corupția a fost capacitatea de a intercepta apelurile telefonice și abilitatea legală de a folosi interceptările în instanţă. Mueller a spus că FBI ar fi fericit să ajute România în investigaţii, gestionarea datelor, legislație și de formare, invitând-o pe Kovesi să viziteze Washingtonul și facilităţile FBI (…) Mueller a luat notă de vizita ce urmează a lui Maior în Ianuarie în Washington şi l-a invitat să viziteze Quantico”.

(…) Maior a spus că sunt într-un stadiu dificil de schimbare a legislaţiei. Muller a sugerat că unul dintre instrumentele importante de combatere a corupţiei publice şi terorismului este înţelegerea în vederea cooperării. Muller a sfătuit şeful SRI să ţină cont de sistemul de justiţie penală atunci când caută surse de informaţii şi că acele interceptări ar trebui să poată fi folosite în instanţă, pentru că nimic nu este mai eficient decât utilizarea cuvintelor individului într-un proces. El a comentat că Europa tinde să folosească interceptările doar pentru serviciile secrete, dar procurorii SUA nu-şi pot imagina să-şi facă treaba fără aceste dovezi chieie folosite în instanţe. Maior a spus că prea des dezbaterile europene au fost încadrate în termeni abstracţi, cum ar fi lipsa de experienţă în confruntarea cu problemele mari şi că în România a avut loc o dezbatere publică intensă despre amestecul serviciilor secrete în sistemul judiciar. Maior a argumentat spunând că nu poţi lupta cu noile amenințări fără a te adapta, prim-adjunctul lui Maior ( Florian Coldea) adăugând că SRI doreşte să dezvolte un program de folosire a ofiţerilor sub acoperire în coordonare cu procurorii şi SIE. El a spus că era şi în lege dar nu funcţiona încă şi că sunt binevenite asistenţa FBI de a dezvolta asemenea metode şi programe. (…) Mueller a răspuns că se va concentra cu plăcere în ajutarea României de a dezvolta ofiţeri sub acoperire”, se arată în cablograma citată.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.