Un nou protocol cutremură sistemul de justiție. Documentul fusese încheiat între avocați, procurori și judecători. Kovesi, printre semnatari

Un nou protocol cutremură sistemul de justiție. Documentul fusese încheiat între avocați, procurori și judecători. Kovesi, printre semnatari
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Scandalul protocoalelor încheiate între diverse instituţii ale statului se extinde.

După celebrul protocol dintre SRI şi Parchetul General, precum şi dintre SRI şi alte instituţii din sistemul judiciar, un nou protocol a fost scos la iveală. Pactul a fost încheiat între Parchetul General, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) și Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR), anunţă Antena 3.

Conform documentului UNBR, protocolul de colaborare a fost semnat la data de 14 iulie 2011 ş viza necesitatea stabilirii unei colaborări între instituţiile din sistemul judiciar în vederea implementării noilor Coduri.

Documentul este semnat de Procurorul General al României de la acea dată, Laura Codruța Kovesi, și de preşedintele UNBR, avocatul Gheorghe Florea. Printre semnatari acestui procotol se mai numără fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, președintele CSM, Horațius Dumbravă, șefa ICCJ, Livia Stanciu, președintele Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, Dumitru Viorel Mănescu, și președintele Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, Marius Crafcenco.

„Protocolul s-a semnat în apropierea momentului în care ar fi trebuit să intre în vigoare codurile noi, când exista nevoia ca înțelegerea filosofiei noilor coduri și pregătirea corectă a celor care interpretează și aplică legea să fie una la care avocații să aibă acces, pentru că ei nu au fost consultați în suficientă măsură și nici nu dețin toți aceeași logistică. Noi nu am avut un seminar prin care să ne explice de către cineva cum trebuie să fie aplicat noul Cod Penal și Codul de procedură penală. (…) Nu numai că nu am avut cunoștință de asemenea protocoale, nici măcar nu am conceput că astfel de protocoale, ca cele care fac obiectul unor demersuri jurnalistice, să poată să fie posibile într-un stat de drept”, a afirmat avocatul Gheorghe Florea.

Ultima oră
23:54 - Dan Barna: Fie PNL vine cu o altă propunere de premier și discutăm posibilitatea revenirii la guvernare, fie PNL rămâne alături de Florin Cîțu și echipa câștigătoare merge alături de Marcel Ciolacu
23:45 - SPD, peste CDU la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
23:36 - Șeful celei mai vechi firme de recrutare a stârnit discuții aprinse în online. Ce sondaj a făcut pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex să-și pună un cerculeț verde pe rever, să fie vizibil de la distanță”
23:11 - Carmen Negoiță și iubitul politician se căsătoresc! Vedeta a făcut anunțul în direct: „Mi-a dat o cutie mare cu un cadou de ziua mea…”
22:38 - Ianis Hagi câștigă sume impresionante din contractele de publicitate. Cât încasează anual fotbalistul lui Glasgow Rangers
22:16 - Val de frig în România. Directoarea ANM, detalii importante despre cum va fi vremea în zilele următoare
21:53 - Noua conducere a PNL a fost aleasă oficial. Florin Cîțu: Au fost două zile lungi, dar importante pentru viitorul partidului (VIDEO)
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”