Ce protocoale secrete ar mai trebui declasificate: SRI avea la finalul anului nu mai puțin de 65 de astfel de documente controversate

Ce protocoale secrete ar mai trebui declasificate: SRI avea la finalul anului nu mai puțin de 65 de astfel de documente controversate

Vineri a fost desecretizat primul protocol din cele secrete încheiate de SRI cu diverse instituții. Este vorba despre protocolul încheiat în 2009 cu Parchetul General.

Cu toate acestea, SRI avea în vigoare la finalul lui 2017 nu mai puțin de 65 de astfel de protocoale cu instituții ale statului. Acest lucru a fost afirmat chiar de către președintele Comisiei SRI, Claudia Manda, dar membrii comisiei nu au apucat să verifice în ce masură respectivele protocoale respectă legislaţia existentă.

Totodată, nu mai puţin de 52 de instituţii aveau încheiate protocoale pentru protejarea datelor.

Cu câteva luni înainte de aceste afirmații ale președintelui comisiei SRI, directorul instituției, Eduard Hellvig, a denunțat protocoalele încheiate între SRI cu alte instituţii, care nu se corelează cu modificările legislative intervenite de la momentul încheierii. De aici rezultă că numărul protocoalelor era mult mai mare la începutul anului trecut.

De atfel și în interviu acordat pentru B1TV de Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt SRI, se menționează că SRI avea protocoale chiar și cu instituții precum CNAS, Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială, AJOFM, Inspecţia Muncii sau Ministerul Culturii.

Un alt protocol secret din 2012 între SRI, DNA, Parchetul ICCJ, Ministerele Justiţiei, Finanţelor şi Interne, prin care era monitorizat ANAF şi MAI, cu obiectul de combatere a evaziunii fiscale a fost prezentat, vineri, de Antena 3. Documentul este semnat de Laura Codruţa Kovesi, George Maior, Traian Igaş şi Alina Bica.

Documentul se numeşte „Plan comun de măsuri pentru eficientizarea activităţilor de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale” şi este încheiat în ianuarie 2012, iar în introducere se arată încheierea protocolului în baza unei hotărâri CSAT din anul 2010.

Tags: