Judecător CSM, detalii şoc despre protocolul desecretizat: „S-ar putea să se fi adus atingere la independenţa justiției”

Judecător CSM, detalii şoc despre protocolul desecretizat: S-ar putea să se fi adus atingere la independenţa justiției

Evelina Oprina, judecător în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), susţine că, în urma analizei efectuate în CSM privind protocolul descretizat semnat între SRI şi Ministerul Public, s-a constatat că sunt texte din document care pot naşte vulerabilităţi privind independenţa sistemului judiciar.

„Actualul Consiliu a funcţionat fără a exista niciun fel de altă înţelegere, protocol cu SRI. În ceea ce priveşte Inspecţia Judiciară, astăzi, în şedinţa de plen, am aflat că există un astfel de protocol încheiat cu SRI, dar a fost denunţat. Acest protocol, cum a comunicat IJ, este în curs de desecretizare. Denunţarea o fac părţile, urmează să se desecretizeze şi vom evalua şi conţinutul protocolului şi motivele care au dus la denunţare. (..) Pe protocolul care a fost deja declasificat, încheiat între Parchetul General şi SRI, astăzi CSM a procedat la o analiză oarecum formală şi a constatat că anumite texte pot naşte anumite vulerabilităţi în ceea ce priveşte independenţa sistemului judiciar. Pare că s-ar putea să se fi adus atingere într-un fel, prin modul în care a fost pus în aplicare acest protocol, la independenţa sistemului judiciar”, a declarat judecătorul CSM Evelina Oprina la TVR.

În ceea ce priveşte protocolul SRI-ICCJ şi consecinţele acestuia, magistratul a explicat că, procedural, Consiliul va pronunţa o soluţie în sensul existenţei sau inexistenţei unei atingeri a independenţei sistemului judiciar, pe alte paliere urmând să de pronunţe alte autorităţi ale statului.

„Nu am putut să concep până acum că pot exista astfel de înţelegeri şi, mai ales, secrete”, a mai precizat judecătorul.

Tags: