PSD, reacție dură: Social-democrații vor să conteste raportul MCV la Curtea Europeană de Justiție

PSD, reacție dură: Social-democrații vor să conteste raportul MCV la Curtea Europeană de Justiție

PSD reacționează dur după publicarea raportului MCV despre România. Social-democrații vor să conteste raportul MCV a Curtea Europeană de Justiție, potrivit unor surse politice, citate de Știrile Pro Tv.

Conducerea partidului vrea să formeze o echipă de juriști care să se ocupe de redactarea textului sesizării. Ar exista și varianta adoptării unui text în Parlament, dar, potrivit surselor citate, PSD nu vrea să transmită un semnal politic în acest caz.

Comisia Europeană a publicat marți cel mai dur raport MCV de până acum. Bulgaria trece înaintea României și primește un termen pentru ridicarea MCV, în timp ce țara noastră rămâne în continuare supravegheată prin Mecanismul de Cooperare și Verificare. Mai mult avem opt recomandări suplimentare peste cele 12 deja existente. Executivul de la Bucureşti trebuie să suspende punerea în aplicare a legilor Justiției și să le revizuiască în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția și GRECO, recomandă Comisia Europeană. Mai mult, Comisia cere înghețarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal și Codului de procedură penală, dar și suspendarea procedurilor de numire și revocare a procurorilor șefi.

„Este regretabil faptul că România nu numai că a sistat cursul reformelor, dar a și readus în discuţie unele aspecte considerate închise sau a înregistrat involuţii în raport cu realizările din ultimii 10 ani. După cum ştiţi, în rapoartele publicate anterior am analizat şi ultimii 10 ani, în care au fost realizate progrese remarcabile. Aşa că, să vedem acum aceste regrese este regretabil. Este vorba despre modificările legilor justiţiei, despre atacurile la independenţa justiţiei şi presiunea asupra DNA”, a declarat, marți, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Potrivit Comisiei Europene, cele 12 recomandări formulate în raportul din ianuarie 2017 nu mai sunt suficiente pentru a permite respectarea orientării formulate de preşedintele Jean-Claude Juncker la începutul mandatul său de a încheia MCV până la sfârşitul mandatului actualei Comisii.
Aşa că, membrii Comisiei Europene au venit cu opt recomandări suplimentare pentru România, menite să remedieze situaţia actuală.

„Am stabilit opt recomandări adiţionale, care trebuie respectate imediat. Este esenţial ca România să înregistreze din nou, cât mai repede, progrese în ceea ce priveşte combaterea corupţiei și asigurarea independenţei sistemului judiciar. Este singura modalitate prin care România poate să revină pe traiectoria care va conduce la încheierea procesului MCV. Ca să vă dăm nişte exemple, cerem României să suspende imediat implementarea legilor justiţiei. (…) Cerem să fie suspendate toate procedurile de numire și revocare a procurorilor șefi şi de a relansa procesul de numire a şefului DNA. Cerem să fie îngheţate modificările codurilor penale şi codurilor de procedură penală”, a declarat Frans Timmermans.

Viorica Dăncilă a reacționat după publicarea raportului MCV și s-a declarat “revoltată şi dezamăgită” de concluziile la care au ajuns oficialii europeni, în condițiile în care, susține premierul, argumentele Guvernului României nu au fost luate în seamă la elaborarea documentului.

Tags:
Ultima oră
00:00 - Primele concluzii după tragedia din București: Nu au fost asigurate în totalitate acele sprijiniri de maluri pentru a nu se genera acest eveniment
23:58 - Cum s-au dat de gol mai mulți români veniți din Luton, care au prezentat certificate COVID false. Raed Arafat: Acest lucru e extrem de grav, înseamnă că ești dispus să răspândești boala, că nu te interesează nimic
23:25 - Alexandru Rafila, despre testarea obligatorie, pe banii lor, a medicilor care refuză vaccinarea: Îi va enerva. Cum să-i pedepsești? Tu ai nevoie de ei pentru valul 4 al pandemiei și vii să-i ameninți? (VIDEO)
23:11 - Raed Arafat, primele declarații după tragedia de la Biblioteca Națională: Aceste accidente denotă că nu s-a asigurat zona foarte bine
22:48 - Alexandru Rafila: N-avem încă 5 milioane de persoane vaccinate cu ambele doze, dar am văzut un clip postat de premier. Eu știu că atunci când ai un eșec, nu faci un videoclip ca să sărbătorești (VIDEO)
22:38 - Cutremur în Vrancea. Seismul produs luni seara este cel de-al 11-lea înregistrat în România, în ultimele două zile
22:22 - Cipru introduce măsuri mult mai stricte pentru prevenirea COVID-19. Ce acte trebuie să aibă turiștii la intrarea în țară și în spațiile publice
22:12 - Virgil Guran (PNL): Sper că nu se dau bani la rectificare contra voturi. Vedem atunci… / Avem colegi cărora li s-au scos niște dosare / Serviciile au intervenit prin partide. Asta nu trebuie să se mai întâmple (VIDEO)
21:35 - Virgil Popescu, ministrul Energiei: OMV nu poate vinde acțiunile de la Petrom către o altă companie fără acordul statului român
21:30 - Violeta Alexandru: Rectificarea bugetară nu trebuie să pară ca și când ar fi o vânătoare de vrăjitoare, ca și cum așteptăm la cotitură un pretext contra unor miniștri